Cumpărarea de obligațiuni guvernamentale nu aduce nimic

Draghi

Cumpărarea de obligațiuni guvernamentale nu aduce nimic

Șeful BCE Draghi are dificultăți din nou cu achizițiile de bonduri planificate. Nu poate face dreptate tuturor statelor euro. Dar nu va fi nici o lovitură de stat. Cel puțin statul german vrea să se numere pentru moment printre câștigători.

Șeful BCE Mario Draghi vrea să își convingă în această săptămână colegii de consiliu în privința necesității cumpărării de obligațiuni de stat euro în valoare de mai multe sute de miliarde de euro. Vrea să pompeze atâția bani în zona euro pentr a trezi din nou la viață conjuctura și inflația. Sigur, scopul Băncii Centrale este de a asigura stabilitatea prețurilor. Inflația este redusă, iar scenariile de deflație nu mai sunt demult excluse. În același timp armele BCE sunt plictisitoare, deoarece ratele dobânzilor sunt cu 0,05% aproape de zero absolut. Dar numai cumpărarea de obligațiuni nu va aduce din păcate nimic în acest moment.

Achizițiile de bonduri guvernamentale nu sunt nimic mai mult decât proverbiala picătură în găleata cu apă. Calculele au arătat că prețurile vor crește suplimentar în zona euro doar cu 0,2-0,6% la investiția a 1000 de miliarde de euro în piață. Iar între timp se vorbește despre 500-750 miliarde de euro pe care BCE vrea să îi pompeze în piețele valutare.

În comparație, prin mai multe programe de cumpărare de obligațiuni FED-ul american a pompat la mijlocul anului 2008 fix 3500 de miliarde de dolari americani pentru a stopa efectele crizei financiare în economie. Astfel că programul european nu poate avea un alt efect decât simbolic.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Mario-Draghi-und-die-EZB-Anleihekaeufe-Kein-Koenigsweg-article14353316.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 20