“Curiosity” a găsit oxid de mangan pe Marte

pia20752-16

Visul vieții pe Marte este tot mai aproape să devină realitate, în special după ce oamenii de știință au găsit dovezi ale existenței unei atmosfere marțiene ce a fost cândva bogată în oxigen.

Planeta Marte ar fi avut cândva o atmosferă bogată în oxigen. La această concluzie au ajuns oamenii de știință după descoperirea de oxid de mangan în rocile de pe Planeta Roșie. Mineralul se formează cu siguranță doar în prezența oxigenului și a condițiilor de umiditate ridicată, argumentează experții din echipa lui Nina Lanza de la Los Alamos National Laboratory (statul federal american New Mexico). Aceștia și-au prezentat observațiile efectuate cu roverul marțian “Curiosity” în revista de specialitate “Geophysical Research Letters”.

“Curiosity” a analizat depozitele de minerale din gresiile de pe Planeta Roșie, care ar fi fost formate în ere geologice timpurii ale planetei Marte. În componența acestora roverul marțian a găsit cantități importante de oxid de mangan. Aceste materiale bogate în mangan nu ar fi putut să se formeze fără prezența apei lichide în cantități mari și a unui mediu puternic oxidativ, subliniază Lanza într-o declarație de presă a Jet Propulsion Laboratory (JPL) din proprietatea autorității spațiale americane NASA, declarație ce a avut loc la Pasadena, California. De asemenea, oxidul de mangan ar fi putut fi produs de microorganisme prezente pe Marte, variantă puțin probabilă.

Multe cercetări prezintă dovezi în favoarea existenței în trecut a unui mediu bogat în apă lichidă și oxigen pe planeta Marte. Este încă neclar de unde a provenit oxigenul. O posibilă cale de a emana oxigen în atmosferă este prin ruperea moleculei de apă, atunci când Marte și-a piedut câmpul magnetic, este de părere Lanza.

Multe indicii ne duc cu gândul la faptul că planeta Marte prezenta în tinerețea sa o cantitate mult mai mare de apă decât o face în prezent. Fără un câmp magnetic de protecție, planeta a fost însă bombardată intens de particule rapide și încărcate electric, provenite din spațiul cosmic, așa-numitele radiații cosmice.

Acestea au suficientă energie pentru a rupe molecula de apă în hidrogen și oxigen. În timp ce hidrogenul, element cu masă foarte redusă, s-a evaporat pur și simplu în spațiu datorită gravitației forței gravitaționale reduse de pe planeta Marte, oxigenul, care este mai greu a rămas în atmosferă. O mare parte din oxigenul rămas s-a rătăcit prin rocile marțiene, dând planetei culoarea roșiatică. Este încă foarte greu de stabilit dacă s-a întâmplat exact în acest fel, subliniază Lanza.

http://www.n-tv.de/wissen/Curiosity-findet-Manganoxid-auf-dem-Mars-article18063691.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =