Cutremurul din Italia: 247 de morți, potrivit unui nou bilanț al Protecției Civile | MAE confirmă decesul unui al doilea român în urma seismului

imageResize-2

Puternicul cutremur care a lovit miercuri centrul Italiei a ucis cel puțin 247 de persoane, a declarat joi dimineața, Protecția Civilă italiană, citată de agenția France Presse (AFP).

Noua evaluare a bilanțului victimelor a fost comunicată mass-media cu precizarea că acest cutremur, unul dintre cele cu consecințele cele mai tragice din ultimii ani din Italia, s-a soldat cu 190 de decese în regiunea Lazio și 57 de decese în regiunea Marche.

Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit centrul Italiei miercuri, în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT). Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia.

Potrivit Institutului Național de Vulcanologie și Seismologie, seismul s-a produs la o adâncime de 4,2 kilometri fiind urmat de câteva zeci de replici mai mari de trei grade. Cutremurul a fost resimțit și la Roma.

* ORA 07:48 MAE confirmă decesul unui al doilea român în urma seismului din Italia

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Untitled

“Ministerul Afacerilor Externe anunță cu tristețe și profund regret decesul unui al doilea cetățean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. MAE transmite sincere condoleanțe familiilor celor doi cetățeni români care și-au pierdut viața în urma acestei tragedii și acordă întreaga asistență necesară în continuare”, se arată într-un comunicat MAE transmis, joi, AGERPRES.

De asemenea, sursa citată menționează că au mai fost identificate alte două persoane de cetățenie română printre răniți, care se află internate pentru îngrijiri medicale.

Echipele consulare mobile s-au deplasat la unitățile medicale unde se află internați cei patru cetățeni români răniți și mențin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informații actualizate cu privire la evoluția stării acestora de sănătate.

“Totodată, menționăm faptul că cele două echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenței consulare pe parcursul întregii nopți, deplasându-se și la o tabăra de sinistrați unde sunt adăpostiți 10 cetățeni români. În ceea ce privește semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetățenii români dați dispăruți, menționăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situație. Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acționează coordonat și întreprind verificări la unitățile spitalicești din zonă pentru a identifica dacă printre răniți sunt și alți cetățeni români”, se mai arată în comunicatul MAE.

Numărul persoanelor decedate în cutremurul de miercuri noaptea din centrul Italiei a ajuns la 120, semnalează Xinhua News care citează surse din cadrul protecției civile italiene. Potrivit MAE, până în prezent, un român a murit, iar alți doi au fost răniți. MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

 

*Ora 19.00 MAE: Un român a murit, iar alți doi au fost răniți în urma cutremurului din Italia

UPDATE ORA 18.20 Cutremur Italia: 73 de persoane decedate, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților

Numărul persoanelor decedate în cutremurul de miercuri noaptea din centrul Italiei a ajuns la 73, semnalează Xinhua News care citează surse din cadrul protecției civile italiene.

Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit centrul Italiei miercuri, în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT), și s-a simțit și la Roma. Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia.

Potrivit Institutului Național de Vulcanologie și Seismologie, seismul s-a produs la o adâncime de 4,2 kilometri fiind urmat de mai multe replici puternice. Cutremurul a fost resimțit și în capitala Roma.

08241326-1269849519

Sergio Pirozzi, primarul din Amatrice, a declarat presei locale că ”cea mai mare parte din oraș este distrusă”. ”Din păcate, ne așteptăm ca numărul victimelor să crească”, a precizat el.

Șeful Protecției Civile, Fabrizio Curcio a explicat, într-o conferință de presă care a avut loc la Roma, că seismul poate fi comparat cu cel mai puternic cutremur care a lovit L’Aquila în 2009, în urma căruia au decedat peste 300 de persoane.

Fondul național de urgență a alocat 234 de milioane de euro localităților din centrul Italiei.

* Ora 16.56 Președintele Iohannis — mesaj de solidaritate cu poporul italian în urma cutremurului din peninsulă

* Ora 15.25 Seism în Italia/MAE: Până la acest moment, printre victime nu se află cetățeni români

* Ora 15.11 Seism în Italia: PMB, pregătită să sprijine localitățile afectate

Cel puțin 38 de persoane au murit în urma puternicului cutremur care a lovit centrul Italiei miercuri dimineața, a anunțat o purtătoare de cuvânt al departamentului de protecție civilă, citată de Reuters.

* Ora 13:42 Seism în Italia: Președintele Sergio Mattarella face apel la solidaritate într-un ‘moment de durere’

* UPDATE ORA 13:04 Cel puțin 38 de persoane au murit în urma puternicului cutremur din Italia (protecția civilă)

Cel puțin 38 de persoane au murit în urma puternicului cutremur care a lovit centrul Italiei miercuri dimineața, a anunțat o purtătoare de cuvânt al departamentului de protecție civilă, citată de Reuters.

08241324-1269934394

Seismul a afectat orașe și sate din zona de munte a țării, ceea ce face operațiunile de salvare să fie mai dificile, a indicat purtătoarea de cuvânt Immacolata Postiglione.

Adresându-se jurnaliștilor, Postiglione a precizat că 27 de persoane au murit în zona dintre orașele Accumoli și Amatrice, și alte 10 și-au pierdut viața în zona Arquata, aflată în apropiere. Ulterior, în cadrul aceleiași conferințe de presă, aceasta a urcat bilanțul la 38 de morți, fără a oferi detalii suplimentare.

* ORA 13:02 Seismul din Italia: Cel puțin 39 de mișcări seismice cu magnitudinea 3 sau mai mare

08241323-1269980535

* ORA 12:27 Seismul din Italia: Guvernul italian și Crucea Roșie iau măsuri în sprijinul zonelor afectate

* UPDATE ORA 11:44 Cutremurul din Italia: cel puțin 18 persoane au decedat (date neoficiale)

Cel puțin 18 persoane au decedat în puternicul cutremur care a lovit centrul Italiei în noapte de marți spre miercuri, a raportat media italiană citând surse locale, informează agenția France Presse (AFP).

Aceasta evaluare, care este încă provizorie și neoficială, se referă la trei localități, cele mai afectate de cutremur, situate într-o regiune muntoasă, la 150 km nord-est de Roma. Este vorba despre Pescara del Tronto, Amatrice și Accumoli.

La Pescara del Tronto, în regiunea Marche, unde bilanțul este cel mai tragic, miercuri dimineața au fost raportate zece decese, potrivit protecției civile regionale.

Alți șase oameni au murit la Amatrice, în regiunea Lazio, în apropiere de epicentrul cutremurului. Președintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a sosit miercuri dimineața la fața locului, informează media italiană.

Primarul din Accumoli, localitate situată în apropiere de epicentrul seismului, a raportat două decese și a declarat că așezarea este pe jumătate distrusă. El a spus cel puțin patru persoane sunt încă sub dărâmături. “Aici este o tragedie, avem morți și clădiri distruse”, a spus el.

Unele surse media italiene prezintă o cifră a deceselor mai mare de 18 persoane prin înglobarea acestei familii de patru persoane din Accumoli în numărul de victime, mai notează agenția France Presse.

* ORA 10:34 Principalele seisme din Italia, țară expusă cutremurelor de pământ

* UPDATE ORA 9:50 Cel puțin 14 persoane au decedat în cutremurul din Italia (presa)

Cel puțin 14 persoane au decedat și daune grave au fost provocate într-o zonă de munte din centrul Italiei, în urma cutremurui cu magnitudinea de 6,2 grade care a fost resimțit miercuri și în capitala țării, informează cotidianul italian La Repubblica.

08241341-1268907910

Institutul Italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV) a declarat că seismul de la ora 01:36 GMT a avut epicentrul la o adâncime de 4,2 kilometri într-o zonă împădurită din provincia Rieti, menționează agenția de presă DPA.

Acesta a fost urmat de peste 50 de replici, cea mai puternică având magnitudinea de 5,4 grade și fiind înregistrată la ora 02:33 GMT.

Un cuplu în vârstă a murit în Arquata del Tronto, o stațiune montană din regiunea Marche, la aproximativ 20 de kilometri de epicentru, potrivit agenției de știri ANSA, care îi citează pe carabinieri locali.

ANSA a precizat că cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în Amatrice, un oraș din apropiere, situat în regiunea Lazio, care a fost, de asemenea, grav afectată.

“Jumătate din oraș a fost părăsit”, a declarat primarul din Amatrice, Sergio Perozzi, postului public Rainews 24.

Spitalul din Amatrice a fost evacuat, iar cei 15 pacienți au fost mutați în stradă. Persoanele rănite de cutremur au fost preluate de spital.

O altă victimă a fost confirmată în Accumoli, un oraș din apropiere, din regiune Lazio, a informat agenția ANSA, citând pe primarul Stefano Petrucci. El a spus că se teme că alte cinci persoane sunt decedate, inclusiv un cuplu cu doi copii.

imageResize

Orașul Norcia, din Umbria, care a fost lovit de un cutremur major în anul 1979 în care au fost ucise cinci persoane, a fost indicat drept epicentrul actualului cutremur de către US Geological Survey. Nimeni nu a fost rănit acolo, potrivit autorităților locale citate de Reuters.

Norcia se află, de asemenea, la 55 de kilometri nord de l’Aquila, unde un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade a ucis 309 persoane în urmă cu șapte ani.

Șeful protecției civile Fabrizio Curcio a declarat că evenimentul seismic actual a fost “sever” și “comparabil” ca intensitate cu cutremurul de la L’Aquila, dar este probabil să fie mai puține victime pentru că a avut loc într-o zonă cu o densitate mai mică a populației, notează agenția DPA. AGERPRES /(autor: Constanța Niță)

* ORA 09:21 MAE: Nu au fost primite solicitări de asistență din partea cetățenilor români în urma seismului din Italia

 

 08240745-1290257004

Cutremurul cu magnitudinea 6 de miercuri din Italia a dus la prăbușirea a numeroase clădiri în zona centrală muntoasă a țării, cel puțin șase persoane pierzându-și viața, relatează Reuters. Cutremurul a provocat mari probleme în mai multe orașe și sate dar nu pare să fi lovit zone foarte populate.

08240746-1290242785

Cel mai afectate orașe par să fie Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Luca Cari. El a precizat că elicopterele urmau să fie trimise la venirea zorilor în zonele afectate de seism pentru a evalua pagubele.08240744-1290325035

Primarul din Accumoli a spus că un număr de clădiri au fost grav afectate.

“Patru persoane sunt prinse sub dărâmături și nu prezintă niciun semn de viață. Doi părinți și doi copii”, a declarat primarul Stefano Petrucci pentru televiziunea publică RAI. De asemenea, RAI a prezentat o altă informație a poliției conform căreia doi oameni au murit în satul Pescara del Tronto din apropiere.

 

Primarul micului oraș Amatrice a declarat că localitatea a suferit pagube extinse. “Jumătate din oraș s-a dus. Sunt oameni sub dărâmături… A avut loc o alunecare de teren și un pod s-ar putea prăbuși”, a spus Sergio Pirozzi la RAI.

Cutremurul a provocat pagube în orașe din trei regiuni — Umbria, Lazio și Marche.

Institutul geofizic american, care a estimat magnitudinea cutremurului la 6,2, susține că acesta a avut epicentrul în apropiere de Norcia, care este un loc turistic popular.

Primarul Nicola Alemanno a declarat că în Norcia nu s-au înregistrat morți.

“Structurile antiseismice ale orașului au rezistat. Există pagube la clădirile istorice și alte imobile, dar nu avem probleme grave”, a spus el.

Biroul prim-ministrului Matteo Renzi a anunțat că echipe de salvare sunt trimise în zonele cele mai afectate. Agenția de protecție civilă din Italia susține că cutremurul a fost “grav”.

“A fost atât de puternic. Ni se părea că patul se mișcă prin cameră cu noi în el”, a declarat pentru Reuters Lina Mercantini din Ceselli.

“Doamne, a fost oribil! Pereții au crăpat și cărțile au căzut de pe rafturi”, a povestit Olga Urbani, din orașul Scheggino.

08240745-1290272082

Mai multe posturi de televiziune au difuzat imagini cu străzi pline cu dărâmături în mai multe orașe. Fațadele unor clădiri de piatră s-au prăbușit, lăsând încăperile din interior la vedere.

Locuitorii Romei, care se află la circa 170 km de epicentru, au fost treziți de cutremur, care a zguduit mobila din locuințe.

În cele trei ore de după producerea cutremurului au avut loc 17 replici, cea mai puternică având magnitudinea 5,5, a anunțat biroul seismic italian. Acesta a evaluat magnitudinea inițială a cutremurului la 6.

Ultimul cutremur major care s-a produs în Italia a lovit orașul L’Aquila în 2009, provocând moartea a peste 300 de persoane.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 12