Dacă nu iti găsesti un soţ care să te sprijine in cariera, mai bine rămai singură

Situatiile prezentate de Avivah Wittenberg-Cox, pentru hbr.com:

O femeie primeste o oportunitate de promovare într-o altă țară, dar se lupta câteva luni pentru a-și face soțul să accepte să se alăture ei.
Alta a decis sa isi ia un an sabatic pentru a-și salva căsnicia si pentru a restabili echilibrul familiei, luand o pauza de la cele 2 slujbe pe care le avea.
O alta a încercat să lucreze cu jumătate de normă pentru firma de avocatură, dar și-a dat seama rapid că era marginalizată din punct de vedere profesional. A optat in schimb pentru un doctorat. Soțul ei și-a continuat cariera.
Aceasta este realitatea când vine vorba de femei la locul de muncă. În secolul al XX-lea femeile au devenit vizibile. Secolul 21 va vedea adaptarea (sau nu) a oamenilor la consecințele acestei vizibilitati.

Exista putine povești despre soți care pun o pauza carierei, insa in aproape toate povestile din cuplurile heterosexuale, cariera femeii vine pe locul doi.

Nu este legat de faptul că acești soți nu sunt progresivi si nu isi sustin sotiile. Ei se văd cu siguranță în acest fel, dar sunt adesea coplesiti de compromisuri pe care nu le așteptau. Sunt fericiți atunci cand soțiile au succes și venituri mari. Le aplaudă și le sprijina – până când începe să intervină propria lor carieră. Un studiu realizat de Pamela Stone și Meg Lovejoy a constatat că soții au fost un factor-cheie în două treimi din deciziile femeilor de a renunța la muncă, adesea pentru că soțiile trebuiau să umple un așa-numit vid parental. În timp ce femeile si-au descris aproape în unanimitate soții lor ca fiind persoane care le sustin, ele au spus de asemenea că soții au refuzat să-și schimbe propriul program de lucru sau să-și creasca participarea la îngrijirea copiilor. ”Mi-a spus întotdeauna: “Poți să faci tot ce vrei să faci. Dar nu e acolo cand trebuie sa preia din sarcini”.

Femeile sunt șocate și surprinse. Credeau că regulile erau clare, că cuplurile bine educate s-ar sprijini reciproc și s-ar schimba, ajutându-se să isi realizeze potentialul. Un sondaj de la Harvard Business School subliniază deconectarea: Mai mult de jumătate dintre bărbați se asteapta să aibă prioritate cariera lor față de carierele soțiilor, în timp ce majoritatea femeilor așteaptă căsătorii egalitare. Aproape nici o femeie nu s-a așteptat ca propria carieră să vină pe primul loc.

Chiar și pentru cuplurile care se dedică egalității, este nevoie de doi oameni excepționali pentru a naviga în aceste ape dificile. Este mai ușor să optezi pentru calea care implica cea mai mică rezistență – norma istorică ca un barbat este orientat spre carieră și o femeie este orientată spre familie. Mai ales dacă, așa cum se întâmplă adesea, barbatul este cu câțiva ani mai în vârstă, si-a inceput cariera mai devreme și câștigă un salariu mai mare. Acest lucru duce la un ciclu greu de rupt: bărbații au mai multe oportunități de a câștiga mai mult și devine din ce în ce mai greu pentru femei să ii ajungă din urmă.

Deziluzia este profundă și durabilă. Rezultatul: femeile talentate, forțate de atitudinea soțului să-și reducă aspirațiile, asteapta sa vina si timpul lor. După plecarea copiilor de acasa și soțiile fac la fel. Aproximativ 60% dintre divorțurile care apar mai tarziu sunt inițiate de femei, de multe ori pentru a-și concentra energiile pe carieră.

Acum, e rândul soțului sa fie șocat. Au muncit atât de mult – așa au înțeles rolul lor! Insa, cuplul cu doua persoane cu cariera are avantaje uriașe în perioadele economice turbulente, spune Eli Finkel de la Universitatea Northwestern. Cele mai bune căsătorii nu au fost niciodată mai fericite, mai echilibrate sau mai împlinite. Echilibrul de gen din familie a creat cupluri mult mai rezistente. Daca ignori visele partenerului, o faci riscand relatia.

Multe lucruri pe care oamenii le cunosc despre leadership și team building la locul de muncă sunt transferabile la gestionarea unui echilibru mai bun acasa. Cateva strategii:

Viziune. Discutați în prealabil obiectivele personale și profesionale pe termen lung și revizuiți in mod regulat. Lipsa alinierii și a sprijinului reciproc între cupluri pot deraia strategiile de viață pe termen lung. Fii clar cu privire la ce sprijin va fi necesar și așteptat din partea ta și de unde va veni.
Ascultare activa. Cea mai obișnuită plângere din partea femeilor este că nu se simt auzițe; de la barbati, că nu se simt apreciați. Pentru prima dată, introduceți ședințe de ascultare obișnuite (lunar este bine, trimestrial minim). Față în față, concentrat, ascultând tot ce are nevoie partenerul să spună. Apoi repetați ceea ce ați auzit. Reglați după cum este necesar. Apoi schimbati rolurile. Sunați ciudat? Numai până devine ceva ce salveaza relația.
Feedback. Toată lumea apreciază feedback-ul, dar este din ce în ce mai rar, atât acasă, cât și la locul de muncă. Norma recomandată de obicei este de 5 la 1: Cinci comentarii pozitive pentru fiecare lucru “constructiv”. Se pare că oamenii iubesc să fie admirați, mai ales de partenerii lor intimi. Deci, spuneți-i partenerului cât de minunat, genial, grijuliu este. Suna artificial? Doar până vedeți incantarea din ochii lor.
Dacă partenerul nu este dispus să discute, este dezinteresat, ar trebui să vă întrebați de ce. Luați în considerare lucrul cu un terapeut. În cele din urmă, după ce v-ați dat seama că relația nu s-a îmbunătățit, rămâne întrebarea: Ce vă tine în această echipă? Stați din dragoste sau din cauza fricii?

Până de curând, femeilor le era teama mai mult de aspectul financiar; lipsa iubirii este rea, dar nu la fel de rea ca sărăcia. Pentru multe femei, o mai mare independență financiară înseamnă că își pot menține relațiile la un nivel mai înalt. Femeile doresc dragoste, recunoaștere și sprijin, la locul de muncă și acasă. Companiile care nu oferă aceste lucruri se luptă cu reținerea femeilor – multe dintre ele își vor construi propriile firme. In cupluri se intampla la fel: femeile pleacă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 36