Dacian Cioloş cere PSD să mărească salariul minim pe economie aşa cum a zis in campanie

ban

Premierul Dacian Cioloş a declarat luni, la întrunirea Consiliului Tripartit, că „într-un alt context decât cel al alegerilor, Guvernul ar fi stabilit nivelul salariului minim pe anul 2017 la un nivel apropiat de cel propus de confederaţiile sindicale” şi a invitat PSD să ia o decizie concretă.

„Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat în plată în anul 2017, în condiţiile în care partidul care a câştigat alegerile din 11 decembrie 2016 şi-a asumat nivelul salariului minim în programul de guvernare”, a precizat premierul.

„Partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest Guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului Guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest Guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat primul-ministru.

Şeful Executivului a mai spus că va discuta cu conducerea partidului politic care a câştigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care şi salariul minim, precizând că în acest moment are în vedere două scenarii. „Dacă noul Guvern se va instala până la sfârşitul anului, atunci va avea posibilitatea să îşi asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea Guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul Guvern va aproba, în ultima şedinţă din 2016, o hotărâre prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel”, a spus premierul.

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligaţia să stabilească până la sfârşitul anului în curs nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul următor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − 11 =