Danemarca elimina transexualismul din lista de boli mintale

6016

Începând cu 1 ianuarie anul 2017 Danemarca va elimina transexualismul dintr-o listă de “boli mintale” au declarat marti,  deputatii din Comisia de sanatate a Parlamentului. Vicepreședinte al comisiei, Flemming Moller Mortensen a declarat pentru AFP, “Este complet nepotrivit să o numim o boală.”

Decizia de a declasifica este văzută ca o mișcare pentru a pune presiune asupra Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care mentine  încă transsexualitatea pe lista bolilor mintale.

Mortensen a spus ca Danemarca “nu mai are multă răbdare” cu OMS, si va discuta problema in cursul acestui an.  Potrivit The Guardian, în 2014, Danemarca a devenit prima țară europeană care nu a avut nevoie de o declarație medicală de către un expert pentru ca persoanele să schimbe sexul legal.

Dreptul de a auto determina a venit cu cateva restrictii, una fiind de vârstă. Vârsta minima este de 18 ani. În alte țări europene, sterilizarea forțată, un rezultat de tratament hormonal sau o intervenție chirurgicală, este singura modalitate legala.

Being transgender declassified as a mental disorder in Denmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 73 =