Darea’n gat a lui Laura de catre Sebastian, care s-a autodenunțat la Parchetul General

kovesi

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susține că, în 2012, ar fi făcut parte dintr-o comisie a Consiliului Naţional de Etică care a falsificat un raport care susținea în mod neadevărat că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

La ieșirea de la Parchetul general, Ghiță a fost foarte vag în ceea ce privește datele, evitând să spună în ce calitate a făcut el parte dintr-o comisie a Consiliului Național de Etică și cine sunt celelate persoane care făcut parte din comisie.

“Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

El a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat:

“Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Au fost mai multe persoane implicate, comisia tehnică nu s-a întrunit. Laura Kovesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi”, a declarat deputatul la intrarea în Parchetul General.

Ghiţă a mai spus că raportul final prin care Kovesi a scăpat de suspiciunea de plagiat a fost, în realitate, ”scris în Guvernul României”.

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) din România este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare – dezvoltare și până anul acesta se ocupa de suspiciunile de plagiat la adresa demnitarilor.

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a fost acuzată în 2012, de către Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, că ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

Autodenunțul lui Sebastian Ghiță va fi probabil trimis la DNA, structura de competența căreia uu revine un astfel de caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 40