DATORIA GERMANA

  • schaeuble-staatshaushalt-540x304Datoria publică germană scade pentru prima dată din 1950

Pentru prima dată în istoria Republicii Federale datoria națională este în scădere, conform cercetărilor publicației ZEIT. Rezultatele cercetărilor arată că datoriile au scăzut în primele nouă luni ale anului trecut cu suma de 44 miliarde de euro. Iar după ce Biroul Federal de Statistică de la Wiesbaden va publica peste două săptămâni datele pentru cele trei luni rămase, acestea vor indica cel mai probabil o scădere și pe întregul an 2013. Acest lucru ar face din 2013 primul an după 1950 în care datoria națională scade în sume absolute.

 

Principalul motiv pentru declinul datoriei este faptul că activele preluate din sectorul privat al băncilor încep să aducă bani mai curând decât era de așteptat. Instituția Hypo Real Estate, spre exemplu, și-a sporit portofoliul în prima jumătate a anului trecut cu aproximativ 8 miliarde de euro. De asemenea, economia puternică și creșterea proporțională a veniturilor fiscale au ajutat la reducerea datoriei.

 

Germania a fost în măsură să prezinte un buget echilibrat pentru anul trecut. Fonduri federale de stat și de securitate socială obținute în 2013 au condus pentru al doilea an consecutiv la un mic excedent, conform informațiilor Biroului Federal de Statistică. În ceea ce privește produsul intern brut, acesta a fost obținut în același timp cu o cotă de deficit de 0,0%.

 

http://www.zeit.de/wirtschaft/2014-02/bilanz-staatsverschuldung-deutschland-sinkt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 54