De acum poti sa inchiriezi sau sa transformi in sediu social locuinta cumparata prin “Prima Casa”

casa_imobiliare_46881800-820x300 

Beneficiarul programului “Prima Casa” care schimba o locuinta cu una mai mare trebuie sa utilizeze sumele obtinute din vanzarea casei achizitionate sau construite initial in cadrul programului pentru lichidarea creditului acordat initial, locuinta putand fi inchiriata sau folosita ca sediu social.

Guvernul a modificat si completat, miercuri, normele de implementare a Programului “Prima casa”, referitor la posibilitatea pe care o au beneficiarii programului de a trece de la o locuinta mai mica la una mai mare, fie ca valoare, fie ca suprafata, posibilitate introdusa la inceputul acestui an, si reglementarea unor aspecte tehnice rezultate din practica derularii programului.

Astfel, in cazul trecerii de la o locuinta mai mica la una mai mare, garantiile pentru achizitionarea/construirea unei noi locuinte in cadrul programului sunt garantate cu ipoteca legala de rang I asupra noii locuinte, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor si in favoarea finantatorului, proportional cu procentul de garantare. Mai multe, dupa zambet….

——————————————————————————————————————————————-

regular_smile.….Proaspat proprietari ai “PRIMEI CASE” doi soti iau cina intr-un restaurant elegant. La un moment dat apare o tanara foarte sexy care il saluta pe sot intr-un mod foarte intim. Sotia il intreaba:


-Cine e tipa asta obraznica?


-Amanta mea, ii raspunde sotul.


-Nu ti-e rusine?? Sa stii ca imi iau lucrurile si plec la mama!


-Foarte bine, ii raspunde sotul, dar sa stii ca atunci adio shopping la Milano, sky in Alpi si croaziere pe Mediterana!
Sotii mananca in tacere, iar peste o vreme, intra in local prietenul familiei, la brat cu o tanara blonda, sexy si foarte eleganta.


-Cine-i tipa cu care este amicul tau?, intreaba sotia.


-Amanta lui.

Dupa cateva minute de reflectie, sotia exclama:


-A noastra-i mai frumoasa!

—————————————————————————————————————————————-

Ipoteca este valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare pe o perioada de cinci ani si a interdictiei de grevare cu sarcini pe toata durata garantiei. Beneficiarul programului care doreste trecerea de la o locuinta mai mica la una mai mare are obligatia sa utilizeze sumele obtinute din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat initial. In cazul in care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat initial, beneficiarul se obliga sa achite din surse proprii eventuala diferenta.

Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achizitionarea/construirea noii locuinte in cadrul programului, cu conditia lichidarii creditului acordat initial, pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte. Valoarea noii locuinte achizitionate/construite trebuie sa fie mai mare decat valoarea primei locuinte, la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului.

Conform Guvernului, actul normativ raspunde, de asemenea, solicitarii unui numar mare de beneficiari, prin inserarea in norme a unui acord in ceea ce priveste posibilitatea de a inchiria o parte sau intregul imobil achizitionat prin Programul “Prima casa” sau de a stabili un sediu social in acest imobil.

Totodata, in cazul beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii creditului initial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1