De azi ANAF-ul e cu armele indreptate spre proprietarii care dau imobile in chirie

p_201088_760x420-00-65

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) începe verificarea mai amănunțită a contractelor de închiriere – în prima fază va exista o campanie de informare a proprietarilor de locuințe, iar apoi se va trece la acțiuni de control și sancțiuni unde se constată nereguli, a declarat miercuri seară președintele ANAF, Dragoș Doroș, într-un interviu acordat TVR1.

“În cazul chiriilor, primul pas este că am pus la punct o campanie de informare și vrem să pornim prin a discuta cu administratori de bloc, în blocurile mai mari unde știm că exista zone sensibile, să informăm proprietarii. Până la urmă, dacă vrem conformare voluntară din partea proprietarilor care închiriază, primul pas este să îi informăm și să știe la ce să se aștepte în caz că nu declară. Pasul doi este să mergem în control și să îi sancționăm”, a explicat Doroș.

El a precizat că încheierea unor contracte de închiriere pe sume modice “este un fenomen” observat la ANAF. Președintele Fiscului a menționat că și până acum proprietarii care închiriază erau verificați, însă această activitatea nu era prioritară pentru ANAF.

“Noi nu putem să spunem că nu controlăm proprietarii, dar nu a fost un focus pentru noi. În momentul acesta, proprietarii care obțin venituri din chirii devin un focus pentru noi. Primul pas este campania de informare, pasul doi este de control”, a insistat Doroș.

Controlul marilor averi

În ceea ce privește controlul marile averi, demarat cu multă promovare de către fostul șef al ANAF Gelu Diaconu, Dragoș Doroș a declarat că rezultatul nu este spectaculos, deoarece munca de documentare este masivă, și până în prezent s-au lucrat 30 de dosare. Sunt în analiză alte 30 de dosare.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, la începutul lunii august 2015, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.

Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.

Fiscul a anunțat în noiembrie anul trecut că a identificat venituri nedeclarate de peste 86,948 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra cărora se fac analize și verificări privind riscurile fiscale.

“Există un bilanț, dar bilanțul nu este spectaculos și asta la un moment dat devine frustrant, pentru că munca aceasta pe controlul marilor averi a început în 2013 și acum suntem în 2016. Dar, fără să justific în vreun fel sau nu bilanțul slab, ideea este că în domeniul acesta munca este foarte complicată. Vorbim de persoane, de indivizi care dețin averi mari și în orice astfel de situație averile sunt foarte diversificate și ca natură—bani, bunuri, acțiuni etc — și ca întindere geografică și atunci munca e foarte complicată și de durată. Pe de altă parte, s-a lucrat un număr de vreo 30 de dosare, mai sunt în lucru încă vreo 30 și colegii mei de la acest departament au în plan să crească, pentru că întâi se face o muncă de documentare care este masivă și din această muncă la un moment dat încep să iasă. Eu mi-aș dori foarte mult să se întâmple ceva mai spectaculos, dar tipul acesta de control care este foarte special… l-am făcut cu directa îndrumare a unor specialiști din Marea Britanie, de la FMI… Durează”, a explicat Doroș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 20