De azi VOLKSBANK nu mai exista, aflati opt lucruri importante daca i-ati fost client

Snapshot 2016-01-04 11-27-51

Astazi este data oficiala de absorbtie a Volksbank de catre Banca Transilvania (BT), la un an de la semnarea tranzactiei prin care banca austriaca a fost vanduta, dupa ce a suferit pierderi importante din cauza creditelor in franci elvetieni (CHF).

Reprezentantii BT au declarat pentru ca vor fi pastrate doar o treime din cele 130 de unitati ale Volksbank, iar in privinta angajatilor, “99% dintre ei au claritate in perioada urmatoare”.

Sistemul bancar romanesc a ramas astfel cu doar 26 de banci cu statut de persoane fizice romane, dupa ce in octombrie si Millennium Bank a fost integrata in OTP Bank. Acestora li se adauga 7 sucursale ale unor banci din state membre UE, doua banci de locuinte (BCR si Raiffeisen) si o cooperativa de credit (Creditcoop), in total 36 de institutii de credit, mai putin cu 4 fata de cele 40 cate erau la finalul lui 2014.

Preluarea Volksbank a fost una foarte profitabila pentru BT, care a castigat nu mai putin de 1,5 miliarde de lei din aceasta tranzactie, conform datelor financiare publicate de banca din Cluj.

Grupul BT a inregistrat un profit urias, de aproape 2,3 miliarde lei la nivel de grup, raportat la finalul lunii septembrie 2015, dupa incheierea conversiei creditelor in CHF, inclusiv profitul de 1,5 miliarde lei rezultat in urma tranzactiei de preluare a Volksbank. 

Si asta in contextul in care dupa semnarea contractului de vanzare/cumparare, BT a derulat o companie de conversie a creditelor in CHF ale clientilor Volksbank, carora le-a oferit un discunt mediu de 22,5% din soldul creditelor, la care s-a adaugat anularea comisionului de risc. Costul preluarii a unui numar de 34.000 de clienti persoane fizice cu credite s-a ridicat la 1,5 miliarde lei. 

BT a anuntat ca urmeaza sa preia de la Volksbank aproximativ 170.000 de clienti, dintre care in jur de 34.000 de persoane fizice care au credite si 16.000 de firme.

Dintre cei 170.000 de clienti ai Volksbank, in jur de 50.000 detin carduri. Ei ar fi trebuit sa se prezinte pana la finalul acestui an in unitatile Bancii Transilvania pentru a-si ridica noi carduri emise de BT, ce vor putea fi folosite incepand din 2 ianuarie 2016.

Din cei 170.000 de clienti Volksbank, 16.000 sunt companii, si vor deveni, de la inceputul lui 2016, clientii Bancii Transilvania (BT).

Fiecare client al Volksbank va primi prin posta, in perioada urmatoare, o scrisoare de bun-venit la BT, din care vor afla urmatoarele informatii esentiale privind transferul la noua banca:

1. Clientii Volksbank isi vor putea accesa conturile si cardurile in sistemele bancii doar pana la sfarsitul acestui an. Din 4 ianuarie 2016, toate operatiunile vor putea fi efectuate doar prin reteau de unitati, bancomatele si canalele electronice ale Bancii Transilvania.

2. Conturile Volksbank au deja alocate noi IBAN-uri BT, ce pot fi aflate pe site-ul BT, la adresa: www.bancatransilvania.ro/bunvenit. IBAN-urile conturilor de la BT vor fi singurele acceptate din 4 ianuarie 2016, pe toate ordinele de plată – pe suport hârtie sau electronic.

3. Clientii Volksbank care au carduri  vor primi incepand cu 16 noiembrie noi carduri BT de acelasi tip, gratis, adica fara sa plateasca vreun comision de emitere. Cei care nu-si vor schimba cardurile pana la finalul anului, nu le vor mai putea folosi dupa data de 2 ianuarie 2016, dupa cum am vazut mai sus.

4. Cardurile Volksbank vor putea fi folosite si in primele doua zile dupa Revelion (pe 1 si 2 ianuarie 2016). Cei care nu-si vor schimba cardurile pana atunci, vor ramane cu banii blocati pe card pana in 4 ianuarie, prima zi lucratoare la BT, cand vor putea merge sa efectueze operatiuni pe cont sau sa-si ridice noile carduri. Banca nu a explicat de ce cardurile nu pot fi folosite si in data de 3 ianuarie, pentru a se evita situatiile neplacute in care se pot afla cei care nu vor reusi sa-si schimbe cardul Volksbank cu un card BT.

5. Din 1 noiembrie, costurile pentru utilizarea cardurilor Volksbank la ATM-urile Bancii Transilvania vor fi aceleasi cu cele de la ATM-urile Volksbank. Asta in conditiile in care bancomatele Volksbank se vor imputina, in urma inchiderii a aproximativ doua treimi din unitatile bancii. 

6. Serviciul de Internet Banking al Volksbank. Din 4 ianuarie 2016 este disponibil BT24 Internet Banking, obţinut automat de clienţii VBRO persoane fizice şi companii dacă aceştia au avut cel puţin o conectare pe Internet Banking Volksbank în perioada 1 iunie a.c.-30 decembrie a.c., iar metoda de autentificare a fost prin SMS. Dacă autentificarea a fost prin dispozitiv token, trecerea la BT24 Internet Banking nu va fi făcută automat, dar token-urile BT sunt disponibile pentru clienţii Volksbank România în toate unităţile Băncii Transilvania, începând cu 16 noiembrie a.c.

7. Serviciul Volksbank de informare prin SMS este valabil până în 30 decembrie 2015, dată după care va putea fi accesat, la cerere, serviciul SMS Alert oferit de Banca Transilvania.

8. Clientii Volksbank trebuie sa stie ca nu sunt obligati sa-si multe conturile si cardurile la BT, daca nu vor. Ei pot trece la orice alta banca, dupa cum orice client al oricarei banci isi poate muta conturile si cardurile la alte banci, in functie de preferinte.

“Recomandarea Băncii Transilvania pentru clienţii VBRO este să ţină cont de calendarul activităţilor care au legătură cu migrarea de la Volksbank la BT şi să urmărească informaţiile puse la dispoziţie până la începutul anului viitor de cele două bănci, prin toate canalele”, mai spune BT intr-un comunicat.

BT a derulat in acest an o oferta de conversie in lei a creditelor in CHF detinute de clientii Volksbank, acceptata de aproape 15.000 de clienti din totalul celor aproape 18.000 de clienti cu credite in CHF vizati.

Ulterior, BT a diminuat si valoarea creditelor in euro si lei a altor 15.000 de clienti Volksbank, cu echivalentul sumelor reprezentand comisioane de risc, de administrare sau de rezerva minima obligatorie achitate pana acum de catre acestia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 + = 46