Creditarea populatiei s-ar bloca, urmare a legii darii in plata ce va conduce la cresterea cererii pe piata chiriilor, iar proprietarii vor specula momentul pentru a majora nivelul chiriilor. Chiar daca legea darii in plata, care permite debitorilor sa predea imobilul ipotecat la banca in schimbul stergerii complete a datoriilor, va deveni functionala abia de saptamana viitoare, bancile s-au grabit sa creasca deja avansul practicat la creditele ipotecare, ca masura de protectie.
Pana acum BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Garanti Bank si Intesa Sanpaolo Bank au crescut avansul la creditele ipotecare in lei. Majoritatea au mers pana la 30-35%, de la nivelul anterior de 15%.
Un efect logic, daca se restrictioneaza accesul la creditare, oamenii trebuie sa locuiasca undeva si nu au alta varianta decat sa caute chirie. Teoretic, cererea ar trebui sa creasca. Simtind o crestere a cererii, proprietarii vor specula momentul. Sunt insa rezerve ca s-ar putea produce majorari semnificative a chiriilor. Proprietarii trebuie sa tina cont de capacitatea financiara a celor care locuiesc cu chirie.
Posibil ca proprietarii vor fi tentati sa ridice chiria la prima negociere cu 10-20 de euro, deciziile lor urmand sa se reflecte in contractele din toamna, perioada specifica reinnoirii si renegocierii contractelor de inchiriere.
Cand scade cererea pe un segment al pietei, aceasta se muta pe celalalt segment. Daca in tarile vest europene locuirea cu chirie nu este o problema, in cazul Romaniei lipsa de reglementari face ca circa 90% din piata sa fie „la negru“.
Evident ca nu este un stigmat locuirea cu chirie. Daca ne raportam la tarile vestice, vedem ca intre 35% si 55% din populatie locuieste cu chirie. Asta nu inseamna ca aici nu exista dorinta de proprietate, insa oamenii se muta dupa locul de munca. Exista discutii la nivelul Uniunii Europene legate de o reforma a politicii locuirii. Practic este vorba despre o serie de recomandari pe care Comisia Europeana le va da statelor membre legate de aceasta reforma.