De ce cămăşile bărbăteşti au nasturi pe dreapta şi cele femeieşti, invers

 

Aţi observat vreodată că, la bărbaţi, cămăşile au nasturii pe partea dreaptă, în timp ce la femei aceştia sunt pe partea stângă? Explicaţia este, de fapt, una foarte simplă.

De ce cămăşile bărbăteşti au nasturi pe dreapta şi cele femeieşti, invers. MOTIVUL ESTE UIMITOR

Diferenţa provine din secolul al XIII-lea, când au fost inventaţi primii nasturi, scrie Brightside.

În acea perioadă, doar femeile înstărite îşi puteau permite să poarte cămăşi. De obicei, aceste femei aveau servitoare care le ajutau să se îmbrace. Pentru ca ele să încheie mai uşor nasturii, aceştia erau plasaţi pe partea stângă (plecând de la premisa că majoritatea servitoarelor, ca şi majoritatea oamenilor, erau dreptace).

Napoleon iubea să-şi ţină mâna în vesta. Ar fi fost mult mai greu dacă nasturii erau pe partea opusă,

Pe de altă parte, bărbaţii îşi încheiau singuri nasturii de la cămaşă, motiv pentru care aceştia erau plasaţi pe partea dreaptă, dar şi pentru că purtau armă.

Chloe Chapin, istoric de modă care a urmat un doctorat în cadrul disciplinei la Universitatea Harvard, a declarat că stilul ar putea proveni din armată. Dacă ai fi avut un pistol ascuns în cămaşă, este mai uşor să ajungi la el cu mâna dominantă, cu dreapta. După alţi cercetători, legătura ar fi cu modul în care bărbaţii şi-au purtau săbiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 3