De ce la Cluj e mai bine ca softist decât in Germania

programator1

În firmele de IT ale Clujului lucrează cca 17.000 de programatori. Cu toate acestea, apar situaţii în care firmele trebuie să refuze contracte avantajoase din cauza lipsei de personal! O situaţie pe de o parte frustrantă dar, pe de alta, un motiv de mândrie. 34 dintre firmele de software s-au reunit în aşa-numitul Cluj IT Cluster, alături de 8 instituţii publice şi 5 universităţi.

Rezultatele per ansamblu indică un trend pozitiv, limitat doar de insuficienţa personalului. Există un interes constant din partea unor companii de prestigiu din ţările occidentale pentru serviciile oferite de IT-ul clujean. De aici şi bilanţul excelent al membrilor Clusterului, care, cumulat, au o cifră de afaceri de ordinul sutelor de milioane de Euro.

Mai mult, IT-ul clujean este principalul exportator de servicii din domeniu, depăşind inclusiv Bucureştiul. Deocamdată se lucrează mai mult pe sistem outsourcing (versiunea IT a lohn-ului din industrie), dar se constată creşterea numărului de produse create integral de clujeni, cu drept de proprietate intelectuală, care aduc profituri şi recunoaştere internaţională mult superioare, la care se adaugă sustenabilitate pe termen lung.

“Vânzarea de servicii la preţ redus pe seama forţei de muncă mai slab plătite nu este o soluţie de durată, fiindcă mereu se va găsi în lume o firmă care să ceară mai puţin, chiar dacă serviciile ei nu vor fi de calitatea celor pe care le prestăm noi. Din fericire, avem o stabilitate a personalului, fiindcă un programator clujean, cu banii pe care îi câştigă aici, îşi poate permite, adesea, un nivel de trai mai ridicat decât colegii lui din Franţa sau Germania” spune Andrei Kelemen, director executiv al Cluj IT Cluster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 8 =