De ce nu ar trebui să mai consumăm orez alb

Din punct de vedere nutrițional, orezul alb este depășit de ruda sa apropiată și în stare integrală, orezul brun. Orezul alb se digeră rapid, se transformă rapid în zaharuri în interiorul organismului și ne satură doar pentru o perioadă scurtă de timp. În comparație, orezul brun este procesat lent, oferind un flux constant de combustibil pentru organism, care dă energie mușchilor și ne simțim energizați pentru o perioadă mai lungă de timp.

Orezul alb este un carbohidrat rafinat, similar celor care se regăsesc în pâinea albă, tortilla din făină și majoritatea cerealelor de la micul dejun. Este atât de inferior grânelor integrale încât Roxanne B. Sukol, un doctor de la Cleveland Clinic și în același timp director medical al întreprinderii sale de wellness, spune că oamenii ar trebui să se ferească de el pentru că este doar un carbohidrat fără valoare nutrițională.

În cartea intitulată “Zarzavaturile: Cumpărarea și Vânzarea de Alimente în America” Sukol i-a spus autorului și bucătarului Michael Ruhlman că aceste tipuri de carbohidrați reprezintă principala ei grijă din punct de vedere nutrițional. În cazul orezului, acesta poate fi ușor evitat prin alegerea orezului brun. Dar carbohidrații rafinați sunt prezenți în cantități mari și sortimente variate, precum în mâncărurile procesate, inclusiv batoanele de granola, alimente coapte, pizza sau paste.

Dietele cu un conținut ridicat de carbohidrați rafinați au fost asociate cu creșterea în greutate și obezitatea. O cercetare efectuată asupra a 50 de studii din domeniul obezității și menținerii greutății corporale, publicată în jurnalul Food and Nutrition Research, a relevat faptul că în medie, cu cât o persoană consumă mai multe grâne rafinate cum ar fi sub formă de pâine albă sau orez alb, cu atât mai mult s-au îngrășat în timpul perioadei de studiu. În contrast, cu cât cineva a consumat mai multe cereale integrale (cum ar fi pâinea din făină integrală sau orez brun), cu atât greutatea lor a sporit mai puțin.

http://www.independent.co.uk/news/health/white-rice-good-for-you-bad-unhealthy-physician-food-eat-diet-a8062561.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 20