De ce oamenii inteligenţi nu practică multitaskingul

aaeaaqaaaaaaaae3aaaajdkxyjg2mmvkltbknwqtndg2nc1hnge3ltjknmvhowm3ngqxna

Este posibil să fi auzit că multitaskingul este dăunător pentru tine, dar noi studii arată că omoară performanța și poate deteriora chiar şi creierul. De fiecare dată când practici multitasking nu numai că dăunează performanței tale in acel moment; insă, ar putea foarte bine să fie dăunător pentru o zonă a creierului care este critică pentru succesul tau viitor la locul de muncă.

Cercetările efectuate la Universitatea Stanford au descoperit ca multitaskingul este mai puțin productiv decât a face un singur lucru la un moment dat. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care sunt bombardate în mod regulat cu mai multe fluxuri de informații electronice nu pot să fie atenti, sau să-şi amintească informațiile precum o fac cei care s-au concentrat pe rezolvarea unei singure sarcini.

Sa fie o abilitate specială?

Dar dacă unii oameni au un dar special pentru multitasking? Cercetatorii de la Stanford au comparat grupuri de persoane, bazate pe tendința lor de a practica multitask și credința lor că acesta ajută la performanța lor. Ei au descoperit că multitaskerii- cei care il practica mult și simt că le stimulează performanța -au fost de fapt mai răi la multitasking decat cei cărora le place să facă un singur lucru la un moment dat. Cei care practicau multitaskingul au performat mai greu, deoarece au avut mai multe probleme in organizarea gândurilor și filtrarea informațiilor irelevante, si au fost mai lenti, la trecerea de la o sarcina la alta.

Multitaskingul reduce eficiența și performanța, deoarece creierul tau se poate concentra doar pe un singur lucru la un moment dat. Atunci când încerci să faci două lucruri dintr-o dată, creierul tau nu are capacitatea de a îndeplini ambele sarcini cu succes.

Multitaskingul reduce IQ-ul

De asemenea, cercetarea arată că,pe langa faptul ca te incetineste, sarcinile multiple îţi scad IQ-ul. Un studiu realizat la Universitatea din Londra, a constatat ca participantii care au practicat multitasking în timpul sarcinilor cognitive au experimentat un scor scazut al IQ-ul care a fost similar cu efectele produse de consumul de marijuana sau cu statul treaz toată noaptea. IQ-ul a scăzut cu 15 puncte pentru bărbați, reducandu-le scorul la gama medie a unui copil în vârstă de 8 ani.

Multitaskingul afectează creierul?

S-a crezut mult timp că tulburările cognitive de la multitasking sunt temporare, dar noi cercetari sugereaza contrariul. Cercetatorii de la Universitatea Sussex din Marea Britanie, au comparat cantitatea de timp petrecuta de oameni pe mai multe dispozitive (cum ar fi mesaje text în timp ce urmaresc TV-ul) cu IRM-urile scanate din creierele lor. Ei au descoperit că multitaskerii au avut o densitate mai mică a creierului in cortexul cingular anterior, o regiune responsabilă pentru empatie precum și controlul cognitiv și emoțional.

În timp ce mai multe cercetari sunt necesare pentru a determina dacă multitaskingul este dăunător creierului este clar că multitaskingul are efecte negative.

Conexiunea EQ

Multitaskingul practicat la întâlniri și alte setări sociale indică autoconștientizare socială scăzuta, si două aptitudini legate de inteligenta emotionala (EQ) care sunt critice pentru succesul la locul de muncă. TalentSmart a testat mai mult de un milion de oameni și a constatat că 90% dintre artiștii interpreți sau executanți de top au EQ-uri mari.

https://www.linkedin.com/pulse/why-smart-people-dont-multitask-dr-travis-bradberry

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 3 =