De ce saudiții vor petrol ieftin

RTR3GWGE

De ce saudiții vor petrol ieftin

Prețul redus la petrol îi deranjează pe saudiți. Dar regatul arab are grijă ca prețul să rămână redus. O contradicție? Deloc.

Găuri în bugetul de stat, acțiuni militare în Yemen, rezerve valutare care se reduc rapid, cadouri scumpe către populație, toate acestea trebuie finanțate într-un fel: iar prețul redus la petrol aduce mari dificultăți pentru Arabia Saudită.

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că, creșterea economică a statului deșertic se va reduce anul acesta la 2,8% și anul viitor la 2,4%. În afară de asta scăderea prețurilor ar putea aduce, potrivit FMI, un deficit de 20% anul acesta pentru cel mai mare exportator de petrol din lume, ceea ce se traduce într-o sumă de 120 de miliarde de dolari. În ciuda acestei situații, regatul arab are interesul ca prețul să rămână încă multă vreme redus. Ceea ce pare un paradox este de fapt plin de înțelepciune.

Durerea este la fel de mare și pentru saudiți, concurența pune presiune tot mai mare pe prețul petrolului. Iar acest lucru este foarte la îndemână pentru conducerea autoritară a țării. Pentru că pune la bătaie tot pentru a-și apăra cota de piață și pentru a da de pereți cu concurenții. Imediat ce prețul petrolului își va reveni ca urmare a modificării conjuncturii globale, saudiții vor profita cel mai mult. Dacă alte țări OPEC, precum Venezuela, cer o întâlnire neprogramată pentru a discuta despre continua scădere a prețurilor, saudiții refuză să participe.

Această politică este o învățătură a anilor 80. Atunci când prețul petrolului a scăzut dramatic, regatul și-a redus producția, pentru a sprijini prețul. Atunci cel mai mare exportator din lume a pierdut semnificativ din cota sa de piață și a avut nevoie de ani buni pentru a recuceri din terenul pierdut.

Asta însă nu se va mai repeta. Pentru că regele Salman poate să trăiască în continuare bine și cu prețul redus la petrol și cu toate problemele aferente. Un baril costă în prezent în jur de 45 de dolari. Asta îndeamnă regatul la economisire, dar în deșertul arab se poate obține petrol la prețuri fezabile și atunci când acesta va ajunge la 40 de dolari pe baril.

Este semnificativ mai scump de obținut această materie primă din solul de sub permafrostul rus sau prin metoda fracking. Astfel că pentru multe firme americane se merită să își continue activitatea doar atunci când prețul va ajunge peste 70 de dolari pe baril. Producția americană de petrol este deja în scădere, unii producători au dispărut deja de multă vreme de pe piață. Iar dacă prețul va mai rămâne multă vreme la acest nivel, acest trend se va menține, potrivit experților.

Din acest motiv saudiții pompează în continuare petrol pe o piață care este de multă vreme suprasaturată. Alte țări producătoare continuă însă de asemenea să producă nestingherite. Nici acestea nu doresc să piardă vreo parte din cota lor de piață.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Warum-die-Saudis-billiges-Oel-moegen-article16036061.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =