De ce sunt bune zilele de lucru de șase ore

RTX103SB

Cine petrece poate 40 sau 60 de ore pe săptămână la birou visează probabil să se mute în Suedia. Acolo comunele și companiile experimentează de multă vreme cu săptămâna de lucru de 30 de ore. Cu toate acestea, cazul rămâne o excepție.

O zi de lucru de șase ore, sună bine pentru mulți angajați. Opt sau nouă ore pe zi la lucru, poate chiar mai mult, acest lucru duce pe oricine la epuizare. Ce urmează după muncă este de multe ori fără sens.

Cercetătorii predică de multă vreme că un astfel de stil de viață este nesănătos. Un studiu arată că oamenii pot să se concentreze maxim și să lucreze productiv doar patru sau cinci ore. Astfel la 40 de ore de muncă pe săptămână calitatea muncii scade semnificativ, lucru știut chiar și de Henry Ford în anul 1914. Iar acest lucru poate funcționa altfel, spun administrațiile regionale și companiile din Suedia. În regatul nordic sindicatele au în mod tradițional un cuvânt greu de spus. Acestea doresc să adopte de multă vreme programe mai scurte de lucru.

În al doilea ceal mai mare oraș suedez, Göteborg, mulți angajatori dau dovadă de curaj. Din anul 2012 ziua de lucru de șase ore este un punct fix în programul de partid al Vänsterpartiet (Partidul de Stânga). Göteborg ar trebui să fie un exemplu pentru restul suedezilor, că acest lucru poate funcționa. Angajații comunali în sectorul sănătății, dar și angajații dintr-o fabrică privată și dintr-un start-up tehnologic lucrează doar 30 de ore pe săptămână în loc de 40. Cu rezultate demonstrabile.

Azilul de bătrâni Svatedalens a schimbat, spre exemplu, în luna februarie a anului trecut programul angajaților săi. Bilanțul după un an arată că personalul de îngrijire este mulțumit. Una dintre asistente, pe nume, Lise-Lotte Petterson, a declarat pentru The Guardian că acum are mult mai multă energie pentru viața privată și familie. Chiar și îngrijirea pacienților s-a îmbunătățit semnificativ, se spune în raportul anual al instituției.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Der-Sechs-Stunden-Arbeitstag-Fallbeispiele-aus-Schweden-article17785301.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 52 = 62