Decretul anti-imigrație al lui Donald Trump, contestat în justiție de reprezentanți ai statului Washington

imageResize
Ministrul de Justiție al statului Washington a depus luni o reclamație în care cere oprirea imediată a aplicării ordinului executiv al lui Donald Trump privind imigrația, pe care îl consideră contrar Constituției, transmite AFP.

“Nimeni nu este deasupra legii, nici chiar președintele”, a declarat ministrul democrat Bob Ferguson, într-o conferință de presă.

“Iar la tribunal, nu întotdeauna cel care vorbește mai tare este cel care câștigă. Este Constituția”, a spus el.

Plângerea lui Ferguson, prima de acest gen, îl vizează pe noul președinte american, dar și pe pe înalți responsabili din administrație, în special departamentul de Securitate Internă.

Decretul anunțat vineri prevede controale întărite la frontiere, destinate să stopeze intrarea eventuală a unor “teroriști islamiști radicali” și interzice accesul în SUA al cetățenilor a șapte țări cu majoritate musulmană.

Această interdicție, primită cu indignare în SUA și lumea întreagă, separă familii “și subminează interesul suveran al Washingtonului de a rămâne un loc primitor pentru imigranți și refugiați”, a punctat Ferguson.

Mai multe mari companii americane cu sediul în statul Washington, printre care Amazon și Expedia, au anexat declarații la plângere în care explică urmările decretului în ce privește operațiunile lor și angajații.

“Până ce Congresul va pune administrația în fața responsabilităților sale pentru traumatismele morale și juridice evidente, suportate de persoane nevinovate și care intră în țara noastră respectând legea, revine Statelor datoria de a proteja și de a evidenția drepturile oamenilor care trăiesc în interiorul frontierelor noastre”, a arătat guvernatorul democrat al statului Washington, Jay Inslee, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Contestația cere tribunalului soluționarea cauzei în termen de două săptămâni.

Sâmbătă, un judecător federal a dat parțial dreptate ONG-urilor care contestau acest decret al lui Trump.

Plângerea lui Ferguson este mai largă: ea vizează interzicerea în ansamblu a decretului prezidențial, conchide AFP.

Noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a semnat vineri un ordin executiv prin care se interzice intrarea pe teritoriul SUA a cetățenilor din șapte state majoritar musulmane — Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen—, declanșând un val de critici și de proteste pe plan intern și internațional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 6