DEFICIT GERMAN

  • Eurozone Debt Crisis - General ImageryDeficitul de stat german crește cu 5 miliarde de euro

Veniturile fiscale și ratele dobânzilor sunt mai reduse ca niciodată. Cu toate acestea, deficitul public din perioada ianuarie-septembrie a crescut cu 5,1 miliarde de euro. Asigurările sociale reprezintă o mare gaură în sistem.

 

Există sentimentul că Germania este pe drumul spre un buget public echilibrat. Cu toate acestea, în ciuda creșterii veniturilor fiscale și a unei economii robuste, minusul din cuferele locale, de stat și federale este în creștere. În primele nouă luni ale acestui an, cheltuielile au depășit veniturile cu 28,7 miliarde de euro, conform Biroului Federal de Statistică, pe baza unor rezultate preliminare. Acestea sunt cu 5,1 miliarde de euro mai mari decât pentru aceeași perioadă a anului trecut.

 

Cuferele publice au încasat mai mult cu 867,7 miliarde de euro mai mult în perioada ianuarie-septembrie, o creștere de 2,5%, dar s-au și cheltuit cu 3% mai mult decât în anul precedent și anume 896,4 miliarde de euro. Guvernul federal a redus deficitul său cu mai mult de 1 miliard de euro, până la suma de 23,2 miliarde de euro. Landurile au realizat un buget echilibrat, iar la nivelul comunelor locale deficitul a crescut ușor până la 1,4 miliarde de euro.

 

Principalul motiv însă pentru deficitul crescut sunt asigurările sociale. În timp ce în primele 3 trimestre ale anului trecut acestea au raportat un excedent de 5,9 miliarde de euro, în acest an au tras linia obținând un deficit de aproximativ 4 miliarde de euro. Cel mai mare minus a fost în cazul asigurărilor de pensii, cu 2,6 miliarde de euro, iar societățile de asigurări de sănătate au raportat un deficit de 1,1 miliarde de euro. Asigurările de îngrijire pe termen lung au raportat, însă, un profit net de aproximativ 200 de milioane de euro.

 

Suprinzător este de asemenea faptul că Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă (BA), conform statisticilor Biroului Federal, a înregistrat un deficit clar. Mai exact, Agenția a virat, în primele trei trimestre ale anului cu aproximativ 700 de milioane de euro mai mult decât a încasat. Șeful BA, Frank – Juergen Weise, însă, a anunțat chiar în această săptămână, un surplus pentru agenția sa, luat pe întreg anul acesta. În locul unui deficit de 665 de milioane de euro, aceasta va pătrunde în noul an cu un surplus de doar 60 milioane de euro, a declarat Weise agenției de presă. Dacă aceste două cifre sunt corecte, atunci Agenția de Muncă și-a echilibrat radical cheltuielile în ultimul trimestru al anului. De asemenea, Weise a dorit să sublinizeze în mod clar faptul că acest buget echilibrat a fost obținut pe cale naturală, fără forțări.

 

Astfel că este încă neclar dacă deficitul pe întreg anul 2013 va fi sau nu mai mare decât anul trecut. La începutul anului situația economică din Germania a fost mai slabă, dar în a doua jumătate aceasta s-a ridicat considerabil. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe, a declarat că pronosticul Consiliului de Stabilitate este încă discutat. Experții prezic pentru anul 2013 un deficit de 15 miliarde de euro, prin urmare, cu două miliarde de euro mai puțin decât în 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 14