Noua serie de politici denumite “Abenomics” funcționează doar într-o mică măsură. Deși cu un yen slab, exporturile au crescut, importurile s-au scumpit și ele, pentru ceea ce se prevede a fi un deficit record în comerțul exterior al Japoniei.
Importurile scumpe de combustibil și yenul slab au dus Japonia în Ianuarie la un nou deficit record în balanța comercială. Potrivit guvernului de la Tokyo, ce a oferit joi informații către presă, deficitul s-a ridicat în luna ianuarie la 2,79 de trilioane de yeni (20 de miliarde de euro). Este pentru prima dată din anul 1979 și anume anul în care s-a început colectarea datelor statistice, când deficitul este mai mare de 2 trilioane de yeni. Iar acest record urmează un trend, fiind a-19-a lună consecutivă cu o balanță comercială negativă. Politica monetară extrem de largă practicată de Banca Centrală a Japoniei a condus la o monedă națională slabă și la o creștere a exporturilor, dar importurile au crescut și mai mult datorită importurilor tot mai scumpe de energie.
Conform unui raport al Trezoreriei, importurile au crescut ca valoare, comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, cu 25%, la un volum record de 8,04 trilioane de yeni. În ceea ce privește exporturile, creșterea înregistrată a fost de 9,5%, până la suma de 5,25 trilioane de yeni. Având în vedere că s-a dispus închiderea a tuturor celor 48 de centrale nucleare după dezastrul de la Fukushima din martie 2011, Japonia trebuie să se bazeze pe combustibili fosili pentru a umple golul de energie. A treia cea mai mare economie a lumii trebuie să importe peste 90% din energie sa. Cheltuielile cu importul de petrol au crescut față de anul precedent cu 28,1% iar cele de GPL cu 21,4%. De luni de zile soldul negativ în creștere al balanței comerciale pune presiune pe guvern și pe primul ministru Shinzo Abe, pentru a permite, cel mai târziu la sfârșitul verii, întoarcerea la rețea a primelor reactoare nucleare.
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/fruehaufsteher/abenomics-neues-rekorddefizit-in-japans-aussenhandel