DEFLATIE IN GRECIA

  • griechenland_580x325Prețurile din Grecia scad periculos

Grecia ajunge datorită crizei economice într-o situație de deflație. Prețurile de consum au scăzut în țară în luna februarie față de aceeași lună a anului trecut cu 1,1%, în medie. Informația a fost făcută publică de către Biroul de Statistică de la Atena, ELSTAT. Aceasta este a douăsprezecea lună consecutivă de deflație, după cum scrie presa financiară din Grecia.

 

Scăderea prețurilor de consum pe o perioadă mai lungă de timp este un fenomen numit deflație. Acest fenomen împiedică creșterea economică, deoarece consumatorii și întreprinderile sunt în așteptare când vine vorba să scoată bani din buzunar. Aceștia speră că bunurile, serviciile și investițiile vor fi chiar mai ieftine. Acest lucru poate însemna că prețurile de consum vor continua să scadă, iar performanța economică a țării este slabă.

 

Ca bază de referință este indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), utilizat de către Uniunea Europeană, în scopul de a compara modificările prețurilor de pe plan internațional și de asemenea le combină într-o rată de ansamblu a inflației la nivelul Europei și a Uniunii Monetare Europene.

 

http://www.zeit.de/wirtschaft/2014-03/griechenland-deflation-wirtschaftskrise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − = 10