Demarate de mai bine de o luna, toate actiunile Forului Organizatiilor Patronale au avut drept scop eliminarea obligatiei de splitare a TVA.
Prin demersuri punctuale, comunicari profesioniste realizate cu membrii FOP cum au fost FPB, CCIBH, FOP TM, Sapico, Cluster Zepher, AJCLRA BH, s-a cristalizat un pachet de idei și propuneri care au dus la concluzia ca splitarea TVA să fie doar opțională, fără nici un termen sau limite segmentate pe perioade diferite.
În conformitate cu parteneriatele mediu de afaceri-parlamentari, vineri a avut loc și o întâlnire de lucru cu dl. Ioan Cupșa, deputat de Bihor, dezbatere care a dus la aceeași concluzie, un front comun pentru opționalizarea splitării TVA fără alte condiții.
Evident ca prin presiunile continue si luările de poziție și ale Uniunii Naționale a Patronatului Român, Comisia de buget din Senat a decis, marţi, modificarea radicală a unor decizii fiscale importante luate, cu aprobarea liderilor coaliției de guvernare, de către guvernul Tudose cum sunt:
-ordonanța ”Split TVA” se va aplica doar companiilor care derulează contracte cu statul
-acciza la carburanți nu se mai majorează
-a fost respinsă ordonanța care instituia contribuții la nivelul salariului minim pe economie, nu se majorează contribuțiile sociale la contracte part-time.
Comisia e condusă de fostul ministru PSD al finanțelor, Eugen Teodorovici. A fost unul din inițiatorii deciziilor Comisiei.
”Split TVA” figurează în programul Guvernului Tudose votat de Parlament
modificările nu au fost discutate/decise la grupul senatorilor PSD și ALDE
Astfel măsura va fi obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul
poprirea pe contul special de TVA se va face doar pentru plăți de TVA restante
Amendamentele au fost propuse de senatorul PSD Orlando Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe din Guvernul Ponta și președinte al Comisiei.
Senatorii din Comisie au mai acceptat eliminarea amenzii la prima abatere, aceasta fiind înlocuită cu un avertisment.
OG nr. 23/2017 a fost înregistrată la Senat pe 31 august și, după redactarea raportului Comisiei de buget-finanțe, va intra în plen. Camera Decizională este Camera Deputaților.