Democrația vârstnicilor

jung-oder-alt-die-wahlen

În Germania, cum se întâmplă și în multe alte țări occidentale, există tot mai multe persoane vârstnice. Astfel că pensionarii devin tot mai mult un factor de decizie. Costurile sociale sunt foarte ridicate, iar conflictele de distribuție sunt dificile și inevitabile.

Germania este pe drumul spre a deveni o democrație a bătrânilor, față de care Roman Herzog a avertizat în urmă cu câțiva ani. Rezultatul ultimelor alegeri federale și sondajele pentru următoarele alegeri au dat dreptate fostului președinte. Pentru că vârstnicii se înghesuie tot timpul să își aleagă candidații și pentru că în Germania există tot mai multe persoane vârstnice, ei ajung să decidă alegerile naționale.

Iar acest lucru este cunoscut de către politicieni. Chiar de aceea ei au creat un sistem de pensii mult prea complex, pe care nimeni nu îl înțelege, dar stârnește emoții puternice și provoacă conflicte aprinse între contribuabili și pensionari sau între tineri și vârstnici. Cât de bine funcționează aceste emoții, putem să ne dăm seama din teama generalizată față de sărăcie la vremea bătrâneții, chiar dacă așa ceva este foarte rar întâlnit în Germania, ca un pensionar să fie încadrat ca fiind sărac.

Politica germană de pensii începe prin faptul că politicienii nu vorbesc despre pensii. Chiar și marea agitație ce se formează în jurul unor modificări legislative din domeniul pensiilor nu îi determină pe aceștia să vorbească despre nivelul pensiilor lor și a funcționarilor publici. Chiar și privilegiile altor grupuri sunt ascunse. Nu știu prea multe nici despre beneficiile luxuriante, în comparație cu pensiile obișnuite, de care au parte avocații și medicii, spre exemplu. Iar opțiunile de scutire de la contribuții ale anumitor companii devin subiecte doar atunci când persoanele vârstnice sunt amenințate de sărăcie.

Disputa politică izbunește doar când vine vorba despre muncitori sau angajați, care au pensii de nivel redus. Aceste pensii legale sunt aglomerate de politicieni cu tot felul de parametri de performanță, astfel că în medie o treime din pensii sunt finanțate din banii contribuabililor. Astfel că mare parte din aceste miliarde pentru pensii sunt obținute sub formă de impozit pe salariile angajaților, ca un fel de contribuție suplimentară, dar care are altă denumire.

Inițial există o regulă de aur pentru pensii, prin care beneficiile de retragere ar trebui să aibe o legătură directă cu contribuțiile la sistemul de pensii. Dar de când politicienii oferă cadouri electorale, cum ar fi pensii pentru văduve, orfani, mame tinere sau mame singure, legătura dintre contribuție și beneficii a început să se piardă.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/was-wird-aus-der-rente/demografie-rentnerdemokratie-deutschland-14509389.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 + = 71