Departe de sancțiuni, mai aproape de UE

ca467381e3829ef8afb8f7e5fd5393a4

Locuitorii enclavei rusești Kaliningrad, care este denumirea rusă a fostei metropole Königsberg din Prusia Răsăriteană, se simt mult mai europeni decât mulți dintre compatrioții lor. În ciuda crizei economice și a relațiilor tensionate cu Occidentul, există un mic trafic de bunuri la granița cu Polonia.

În regiunea graniței poloneze cu enclava rusă Kaliningrad nu s-ar petrece prea multe dacă nu ar fi rușii. Brânza și mierea poloneză sunt la mare căutare în regiune, chiar și de vorbitorii de limbă rusă. De patru ani locuitorii ruși din Kaliningrad au descoperit regiunile poloneze Ermland-Masuren și Pommern, iar metropola baltică Danzig (Gdansk) devenind în ultimii ani un paradis al cumpărăturilor și al distracției. Toate acestea sunt posibile datorită unui așa numit trafic de graniță.

Prin intermediul buletinelor de dimensiunea unor carduri de credit locuitorii enclavei rusești și locuitorii celor două regiuni poloneze pot să treacă granița UE și NATO fără nici un fel de viză. În timp ce rușii călătoresc cu mașina către Polonia pentru a face cumpărături, prețurile avantajoase la benzină îi atrag pe polonezi în direcție opusă.

Există un autobuz rusesc care trece granița pentru a merge în orașul polonez Braniewo, la șase kilometri după graniță. La intrarea în localitate sunt panouri mari colorate care promovează marile lanțuri de supermarketuri. Chiar și branduri germane precum Lidl, Deichmann sau Rossmann își fac simțită prezența în regiune prin oferte avantajoase. Mașinile cu numere de înmatriculare rusești sunt o prezență foarte comună în parcările centrelor comerciale, rușii sunt văzuți împingând cărucioare de cumpărături pline până la refuz.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Den-Sanktionen-so-fern-der-EU-so-nah-article18182351.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 + = 75