Descurajarea Rusiei și o reformă a Uniunii Europene, prioritățile de politică externă ale Poloniei

IMG_1371

Ministerul de Externe polonez a prezentat joi prioritățile de politică externă ale guvernului de la Varșovia, un loc important ocupând reformarea Uniunii Europene și descurajarea Rusiei printr-o politică de securitate care să includă și sporirea prezenței NATO în Polonia, consemnează agenția Reuters.

Îngrijorată de creșterea puterilor instituțiilor de la Bruxelles, Polonia susține ideea unei revizuiri a tratatelor europene în sensul restituirii unor atribuții pierdute de instituțiile naționale. În ceea ce privește securitatea, și la acest capitol Varșovia este îngrijorată, din cauza unei abordări mai conciliante a lui Donald Trump față de Rusia.

Totuși, guvernul eurosceptic condus de Partidul Dreptate și Justiție (PiS) pare preocupat în primul rând de chestiunile europene și transmite semnale că dorește o ameliorare a relațiilor cu Germania și Franța, afectate de divergențele pe tema unor reforme despre care aceste țări și responsabili de la Bruxelles consideră că aduc atingere statului de drept.

‘Prioritatea acestui guvern este să repare Uniunea Europeană, nu să o destrame’, a spus în fața parlamentului de la Varșovia ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski. Dar ‘reînnoirea Uniunii Europene (…) nu se poate baza doar pe o schimbare de fațadă și pe o discuție a detaliilor de decor, ci pe o evaluare aprofundată a fundamentelor pe care se bazează întreaga structură europeană’, a explicat el în continuare.

La capitolul securitate, șeful diplomației poloneze a subliniat că Rusia rămâne principala amenințare. ‘În ultimii ani am aflat încă o dată că apărarea principiilor și valorilor este eficientă numai atunci când este susținută de forță — nu doar forța morală, ci și forța militară, puterea alianțelor’, a indicat ministrul Witold Waszczykowski.

Consolidarea flancului militar vestic al Rusiei, suspendarea de către Moscova a tratatului ruso-american privind eliminarea plutoniului folosit în scopuri militare și desfășurarea de rachete Iskander în enclava Kaliningrad cer un răspuns, a continuat oficialul polonez în discursul de prezentare a strategiei de politică externă.

‘Forțele SUA devin un factor tot mai semnificativ pentru securitatea Europei Centrale (…) În anul 2017, ne vom continua eforturile pentru a spori prezența lor’, a mai menționat ministrul Waszczykowski.

Polonia va găzdui unul dintre cele patru batalioane ale NATO care vor fi desfășurate în flancul estic al Alianței — celelalte urmând să fie în cele trei state baltice—, iar un contingent de circa 4.000 de militari americani a început să sosească luna trecută în Polonia pentru operațiunea Atlantic Resolve, un program de aplicații militare ce cuprinde exerciții în mai multe state est-europene, inclusiv în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 51 = 52