Despăgubiri și pentru clienții europeni

7dca5944fcc9a782b6f37dad7be7d490

În SUA grupul Volkswagen va oferi în săptămânile ce urmează o ofertă de compensare pentru clienții păgubiți de scandalul emisiilor. Pentru Europa însă, concernul respinge o ofertă similară. Acest lucru este criticat de comisarul UE pe probleme de industrie, Elzbieta Bienkowska.

La puțin timp înaintea așteptatei compensări a clienților VW din SUA, care au atacat concernul și au câștigat în instanță dreptul la despăgubiri de pe urma scandalului emisiilor de gaze, în Europa apar noi cerințe. Comisarul EU pe probleme de industrie, Elzbieta Bienkowska, a spus pentru Welt am Sonntag că se așteaptă ca și proprietarii europeni de VW să fie compensați. Comisarul cere ca, concernul german să achite voluntar și proprietarilor europeni de automobile VW compensații în valoare egală cu cea primită de clienții americani.

Volkswagen trebuie să ajungă marți la un acord extrajudiciar cu clienții, în cadrul unui tribunal din San Francisco. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, concernul este pregătit să achite suma totală de 10 miliarde de dolari. Agenția de știri financiare, Bloomberg, a raportat că VW ar putea plăti către 480.000 de clienți ai săi până la 7000 de dolari (6300 de euro) despăgubire pentru mașinile lor cu motoare de doi litri. Wall Street Journal a vorbit și despre compensații de 10.000 de dolari în anumite cazuri speciale. De asemenea, Volkswagen va plăti miliarde de dolari, ca urmare a prejudiciilor aduse mediului prin nivelul ridicat de poluare al mașinilor sale. Până acum însă VW a respins însă orice fel de cereri de compensare a clienților europeni.

Bienkowska pare să nu arate nici un fel de înțelegere pentru argumentul că situația juridică din Statele Unite este alta decât în Europa. Este nedrept faptul că Volkswagen se ascunde în spatele acestor detalii juridice, spune comisarul. Ea consideră că a trata diferit clienții europeni față de cei americani nu este în nici un caz o modalitate bună de a recâștiga încrederea acestora.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Entschaedigung-auch-fuer-Europas-VW-Kunden-article18046366.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =