Deutsche Bank nu este Lehman Brothers

58507898-1

Deutsche Bank se află într-o criză existențială. Însă nu se află în fața unei prăbușiri iminente. Pentru că sistemul financiar este mult mai sigur acum decât la ultima criză financiară din 2008.

Comparațiile sunt îndoielnice, dar atrag atenția multor cetățeni. La fel este și cazul comparațiilor dintre Deutsche Bank și Lehman Brothers, care apar tot mai des prin presă în ultima vreme. Chiar dacă este tentant și chiar dacă Deutsche Bank nu o duce foarte bine în prezent, colapsul nu este iminent.

Iar toate acestea se datorează faptului că guvernul federal dorește să evite un faliment necontrolat al celei mai mari bănci germane și va veni în ajutorul acesteia, în ciuda tuturor supozițiilor. Pentru că tocmai cazul Lehman a arătat ce poate face colapsul unei bănci pentru economie în general. Deutsche Bank deține afaceri cu produse derivate în valoare de bilioane de euro și este atât de strâns conectată la sistemul financiar global încât sistarea activității sale ar fi un scenariu de groază nu doar pentru piețele financiare.

Pentru o salvare nu există nici un motiv imediat. Instituția îndeplinește toate cerințele prevăzute de lege și își îndeplinește obligațiile de plată. De asemenea, Lehmann s-a prăbușit pentru că banca s-a finanțat prin afaceri pe termen scurt, iar investitorii s-au retras apoi peste noapte. În cazul Deutsche Bank nu poate fi vorba despre așa ceva.

Acest lucru nu îi împiedică pe analiști, bloggeri sau brokeri să speculeze un colaps al celei mai mari bănci germane și să elaboreze tot felul de scenarii privind consecințele fatale ale unui astfel de eveniment. Aceste zvonuri se amestecă apoi cu teorii conspiraționiste. Imediat ce Comisia UE cere companiei americane Apple să achite o amendă de aproximativ 13 miliarde de euro, Ministerul American al Justiției cere brusc Deutsche Bank să achite compensații în valoare de 14 miliarde de dolari. Coincidență?

Bineînțeles. Guvernul american nu protejează corporațiile de origine americană. În afară de asta, compensațiile cerute de la bănci au fost reduse semnificativ. Goldman Sachs a plătit în final autorităților 5 miliarde de dolari în loc de 15 cât s-a cerut inițial, iar Deutsche Bank a plătit de asemenea 5 miliarde autorităților americane în locul celei inițiale.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Die-Deutsche-Bank-ist-nicht-Lehman-Brothers-article18743876.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 27