Dezinteres major față de splitarea TVA

Doar câteva sute de companii din România au trecut de bunăvoie la plata defalcată a TVA. Eșecul măsurii fusese anticipat în urmă cu o săptămână la un workshop-ul organizat unde lectorii au trecut în revistă principalele modificări ale legislaţiei fiscale, au identificat lacunele noilor măsuri şi au rezolvat o serie de speţe complicate. Concluzia a fost clară: companiile vor avea costuri importante şi probleme serioase în ceea ce priveşte cash flow-ul.

Numeroasele schimbări din legislaţia fiscală complică viaţa tuturor. Cei mai afectaţi sunt profesioniştii din domeniu, care, într-un termen foarte scurt, trebuie să se pună la punct nu doar cu noile măsuri, ci şi cu multe speţe dificile care sigur vor apărea în practică. Cu alte cuvinte, o misiune imposibilă.

Modificările Codului fiscal şi ale Codului de procedură fiscală, publicate în Monitorul Oficial din data de 31 august 2017, dar mai ales controversata Ordonanţă de Guvern nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, nu sunt lucruri care îi afectează doar pe angajaţii departamentelor economice ale companiilor sau pe contabili. Prin impactul pe care acestea îl au, administratorii companiilor şi chiar acţionarii trebuie să-şi regândească planurile de afaceri. Astfel, prin modificarea Codului fiscal (O.G. 25/2017), cheltuielile reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate sunt deductibile limitat, într-un procent de 30% din valoarea creanţelor înstrăinate, la calculul impozitului pe profit. Iar acesta este doar un exemplu. Un impact şi mai mare îl are modificarea Codului de procedură fiscală (O.G. 30/2017), unde se schimbă răspunderea pentru plata obligaţiilor fiscale. Astfel, se prevede posibilitatea organului fiscal de a trage la răspundere, în mod direct, împreună cu debitorul, şi alte persoane despre care apreciază că au acţionat cu „rea-credinţă”.

Deşi schimbările sunt importante, impactul acestora nu se poate compara cu apariţia plăţii defalcate a TVA. Motivele apariţiei O.G. nr. 23/2017, conform notei de fundamentare publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, sunt reducerea evaziunii în domeniul TVA, creşterea gradului de conformare voluntară şi asigurarea unui mediu concurenţial corect. Tot aici, Guvernul susţine că efectele asupra mediului de afaceri vor fi pozitive şi că măsura nu are niciun impact social şi niciun impact asupra întreprinderilor mici şi mijlocii. În schimb, mediul de afaceri este extrem de sceptic cu privire la noua măsură. Toată lumea se aşteaptă la blocaje majore din cauza efectului pe care Split TVA îl va avea asupra cash flow-ului, precum şi la costuri suplimentare din cauza necesităţii schimbării politicii de personal şi a modificării soft-urilor. Până la 1 ianuarie 2018, când Split TVA va fi obligatoriu, companiile vor putea, de la 1 octombrie, să aleagă noua filosofie de plată a TVA. Dacă o fac, primesc o reducere cu 5% a impozitului pe profit aferent trimestrului IV şi anularea penalităţilor de întârziere pentru restanţele la plata TVA. Beneficiile sunt însă prea mici să tenteze multe companii. Asta mai ales în contextul în care aleşii vin cu noi şi noi surprize. De exemplu, senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au adoptat săptămâna trecută proiectul legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relaţii comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opţional.

„Merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a declarat Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei. Logica este corectă, dar decizia senatorilor nu prea are valoare. Pe traseul de avizare, proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

„O să avem o discuţie şi în Comitetul executiv (al PSD) şi săptămana viitoare în grupuri să ne aducem aminte că majoritatea parlamentară e constituită să susţină un guvern, nu să îl blocheze”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD. Cu alte cuvinte, sunt şanse mici ca plata defalcată a TVA să fie votată în altă formă decât cea care a ieşit de la Guvern

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 + = 68