“Diamantul păcii” din Sierra Leone a fost vândut cu 6,5 milioane de dolari

“Diamantul păcii” pus în vânzare direct de guvernul din Sierra Leone a fost adjudecat la licitație luni, la New York, cu 6,53 de milioane de dolari, o vânzare care ar trebui să marcheze o ruptură cu era faimoaselor “diamante ale sângelui”, relatează AFP.

Cumpărătorul este bijutierul britanic Laurence Graff a indicat, în cadrul unei conferințe de presă la New York, Martin Rapaport, președintele Rapaport Group, care a organizat vânzarea și s-a angajat să nu perceapă comision.

Diamantul de 709 carate (circa 140 de grame) a fost descoperit în martie de angajați ai unei societăți de prospecție minieră care este condusă de pastorul evanghelic Emmanuel Momoh, în provincia Kono.

Pastorul Momoh a cedat diamantul neprelucrat guvernului din Sierra Leone, care s-a angajat să-l vândă și să-i verse 26% din produsul cesiunii, respectiv 1,69 milioane de dolari, din care 339.000 de dolari vor merge la cei cinci angajați care l-au descoperit.

Guvernul a mai dat asigurări că 74% din banii obținuți din vânzare vor merge în mare parte (59%) la administrația fiscală, dar și la un fond de dezvoltare al regiunii cu diamante (15%).

Prețul vânzării este inferior celui care a fost propus în cadrul primei tentative de vânzare din luna aprilie din Sierra Leone, de 7,1 milioane de dolari, operațiune anulată la momentul respectiv de guvern, care a considerat că suma este insuficientă.

“Poate acesta este prețul transparenței”, a comentat Martin Rapaport pe tema scăderii prețului.

Obiectivul președintelui Ernest Bai Koroma și al guvernului său este de a încuraja societățile de prospecție să rupă cu era “diamantelor sângelui”, pietrele prețioase care au servit la finanțarea conflictelor în Africa, în special în Sierra Leone (1991-2002), prin intermediul uni trafic care nu era controlat de autorități.

“Este o zi istorică pentru noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Koroma, Abdulai Bayraytay, prezent la conferința de presă.

“Am schimbat istoria”, a adăugat el, dând asigurări că produsul vânzării acestui diamant “va contribui la schimbarea vieții cetățenilor din Sierra Leone”.

Cu banii proveniți din vânzare, guvernul ar trebui să garanteze “apă, electricitate și drumuri bune pentru popor”, a solicitat Gibril Sesay, vânzător în Sierra Leone.

“Suma achitată pentru diamant a fost mult mai mică decât se anticipa”, și-a exprimat la rândul său regretul Beatrice Cole, o funcționară care a privit la Freetown licitația transmisă în direct la televiziune.

“Cred că ceea ce am început va continua”, a declarat pastorul Momoh în cadrul conferinței de presă, încurajându-i și pe alții să-i imite demersul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =