“Dieselgate”: Și Polonia lansează o acțiune împotriva Volkswagen

vw4_33726400
Polonia a anunțat joi că a lansat urmăriri împotriva Volkswagen Group Polska pentru a-și fi indus în eroare clienții în legătură cu nivelul real al emisiilor poluante ale motoarelor sale diesel, transmite AFP.

Procedura vizează operațiunea recunoscută de gigantul german al automobilelor și constând în instalarea pe milioane de vehicule Volkswagen, Audi, Seat și Skoda a unor softuri care minimizează nivelul real al emisiilor de gaze poluante în timpul testelor antipoluare aplicate motoarelor diesel.

Această acțiune ” a afectat un mare număr de utilizatori de automobile în Polonia și în întreaga Uniune Europeană (…) și este posibil să fi lezat interesele consumatorilor și respectarea normelor de mediu și tehnice”, a precizat într-un comunicat Oficiul polonez pentru protecția concurenței și consumatorilor (UOKiK).

Procedura lansată în Polonia poate duce la concluzia că s-a creat un prejudiciu colectiv, iar compania responsabilă riscă o amendă în sumă de până la 10% din cifra de afaceri, putând fi obligată de asemenea să elimine consecințele infracțiunii comise.

Oficiul reproșează totodată Volkswagen că a împiedicat depunerea de reclamații de către utilizatorii de vehicule din cele afectate de trucarea emisiilor.

Potrivit asociației poloneze StopVW, care a depus la rândul său o plângere colectivă împotriva grupului german în octombrie 2016, în Polonia au fost vândute circa 200.000 de vehicule cu softul incriminat. Constructorul susține că este vorba de 140.000 de vehicule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 86 = 96