Dieta bogată în fibre scade riscul aparitiei artritei la genunchi

Cercetatorii au descoperit inca un beneficiu al unei diete bogate in fibre: este asociat cu un risc redus de aparitie a artritei la genunchi.

Osteoartrita genunchiului, comună la îmbătrânirea populațiilor, poate fi atât dureroasă, cât și debilitantă. Cercetatorii au folosit datele obtinute din doua studii de observatie pe termen lung, unul cu 4.796 de subiecti, iar celalalt cu 1.268 de subiecti.

Noua analiză se găsește în Analele bolilor reumatismale.
Deoarece aportul de fibre a crescut, prevalența artritei a scăzut. În primul studiu, cei care au mâncat cele mai multe fibre au fost cu 30% mai puțin susceptibili de a avea osteoartrita genunchiului decât cei care au mâncat mai puține fibre, iar in al doilea studiu, 61% au fost mai putin susceptibili la aparitia bolii. Asociațiile au persistat chiar și după ce au controlat vârsta, sexul, rasa, educația, fumatul, consumul total de calorii, activitatea fizică, consumul de grăsimi polinesaturate și alți factori alimentari.

Mecanismul este neclar, dar fibrele pot reduce inflamația și pot ajuta la controlul greutății. Aportul mediu de fibre în studiu a fost de 15 grame pe zi, dar nivelul recomandat este de 25 până la 30 de grame pe zi pentru majoritatea oamenilor.

“Creșterea consumului de fibre este una dintre cele mai economice modalități de reducere a durerii osteoartritei genunchiului”, a spus autorul principal, Zhaoli Dai. Și există și multe alte beneficii – scăderea în greutate, reducerea riscului cardiovascular, reducerea riscului de diabet. “

https://www.nytimes.com/2017/05/24/well/eat/high-fiber-diet-tied-to-less-knee-arthritis.html?&moduleDetail=section-news-5&action=click&contentCollection=Well&region=Footer&module=MoreInSection&version=WhatsNext&contentID=WhatsNext&pgtype=article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 5 = 8