Dieta Keto are o istorie bizară

Este primăvara anului 2018. Este o perioadă în care tot mai multă lume se decide spontan să urmeze dieta keto pentru a ajunge în formă odată ce va începe sezonul de vară. Dar sunt lucruri pe care ar trebui să le știm despre această dietă bogată în grăsimi dar cu conținut scăzut de carbohidrați. Planul nu a fost creat pentru a ajuta pe cineva să se mențină în formă.

Dieta ketogenică a fost dezvoltată în anii 1920 pentru a ajuta la tratarea epilepsiei. Doctorii de la Clinica Mayo din Minnesota au observat că unii pacienți de epilepsie care au prezentat semne precum glicemie scăzută sau sufereau de foame au raportat și crize mai puține. Astfel încât ei au creat o dietă care presupunea păcălirea corpului în a crede că moare de foame.

Pacienții urmau un plan alimentare care era format în proporție de 60-75% din grăsimi, 15-30% proteină și 5-10% carbohidrați, care făcea corpul să intre într-o stare numită ketoză. Când ajungea acolo corpul începea să descompună grăsimile în compuși organici numiți ketone, pe care le folosește pentru a avea energie. Iar din moment ce corpul nu are la dispoziție prima sa alegere pentru generarea de energie (carbohidrații) el crede că moare de foame.

Creierul folosește glucoză ca sursă principală de energie, spune Joseph Sirven, doctor și profesor de neurologie la Mayo Clinic în Arizona. Prin senzația de foame, corpul va găsi o cale pentru a genera glucoză pentru că, creierul are nevoie de ea mereu.

Deci cum poate afecta această dietă crizele de epilepsie? Sirven spune că aceasta este întrebarea de un milion de dolari, el fiind în același timp membru al Academiei Americane de Neurologie. După câte știu oamenii de știință, ketonele par să aibe un efect anti-electric asupra creierului (ori datorită proprietăților chimice ale ketonelor în sine sau modul în care acestea afectează nivelurile de pH din creier). Iar din moment ce crizele de epilepsie reprezintă de fapt descărcări electrice anormale asupra creierului, asta înseamnă că numărul și frecvența crizelor se poate reduce până la zero.

https://www.menshealth.com/weight-loss/a19630570/keto-diet-history-weight-loss/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × = 56