Dieta mediteraneană funcţionează mai bine pentru oamenii bogaţi, potrivit studiilor

39900536 – greek salad against windmill in oia village santorini island in greece

Dieta mediteraneană – bogată în fructe, legume, peşte, ulei de măsline, nuci şi cereale integrale – a fost mult timp recunoscută ca un plan de alimentaţie sănătoasă. Noi cercetări sugerează însă că beneficiile sale pentru sănătate pot fi limitate la cei bogaţi şi bine educaţi.

Pentru studiu, o echipa de oameni de ştiinţă italieni au revizuit dietele, veniturile şi nivelul de educaţie a aproape 19.000 de bărbaţi şi femei.

Cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc de aproximativ 60% mai mic de boli de inimă şi accident vascular cerebral în randul celor cu venituri mai mari şi cu mai multă educaţie. Acelaşi lucru nu era valabil pentru cei cu resurse mai puţine – chiar dacă au urmat un plan de alimentaţie similar.

Obiceiurile sănătoase – cum ar fi exerciţiile fizice regulate, controalele de rutină şi lipsa fumatului – sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu venituri mai mari. Rezultatele studiului au rămas aceleaşi şi după ce cercetătorii au luat în calcul şi alte variabile, cum ar fi starea civilă şi indicele de masă corporală (o măsurătoare bazată pe înălţime şi greutate).

Echipa a investigat alte posibile explicaţii pentru această discrepanţă alimentară. Cercetările au arătat că participanţii mai bogaţi au mâncat mai puţină carne şi au consumat mai mult peşte şi cereale integrale decât cei cu venituri mai mici.

Cei cu venituri mai mari au mâncat de asemenea o varietate mai mare de fructe şi legume, care au oferit mai mulţi antioxidanţi şi alţi nutrienţi esenţiali. Cercetătorii au ajuns la concluzia că la fel de importantă pentru sănătate este şi calitatea alimentelor, nu doar cât de mult mănâncă şi cât de des.

”Banii pot oferi acces la o varietate mai mare de alimente tipice dietei mediteraneene, cum ar fi fructele şi legumele, obţinând astfel un aport mai adecvat de nutrienţi esenţiali”, a declarat liderul studiului, Giovanni de Gaetano. El este şeful departamentului de epidemiologie şi prevenire la I.R.C.C.S. Institutul Neuromed din Pozzilli, Italia.

Multe dintre cele mai valoroase alimente nutritive din dieta mediteraneană – inclusiv peştele, uleiul de măsline şi legumele şi fructele – nu sunt ieftine.

”Să ne gândim la o familie de cinci membri care doreşte să asigure cele cinci porţii de fructe şi legume dintr-o zi”, a spus de Gaetano. ”Sună destul de scump”.

Metodele de gătit au fost de asemenea diferite printre participanţii la studiu. Oamenii cu mai mulţi bani şi educaţie aveau mai multe şanse să îşi pregătească legumele în moduri mai sănătoase, care păstrau valoarea lor nutriţională.

Joan Salge Blake este profesor asociat specialist în diete la Universitatea din Boston. Ea a spus că cei mai bogaţi sunt mai predispuşi să aibă o stare de sănătate mai bună, acces la o varietate de fructe şi legume şi o înţelegere generală mai bună despre rolul stilului de viaţă şi al dietei în prevenirea bolilor.

Aşadar, a adăugat ea, ”costurile şi accesul la alimente sănătoase vor avea un impact clar asupra calităţii dietei şi stilului de viaţă al unei persoane”.

Acest lucru nu înseamnă că persoanele şi familiile cu un buget mai redus nu îşi pot permite să urmeze dieta mediteraneană, a subliniat Salge Blake. Ea a oferit următoarele sfaturi pentru astfel de situaţii:

1 ) Căutaţi varietate şi reduceri. Când vine vorba de calitatea generală a dietei, cu cât mai multe fructe şi legume în farfurie, cu atât mai bine. Alegeţi produse care sunt la reducere, pentru a cumpăra mai mult cu mai puţin.

2 ) Cumpăraţi produse de sezon. Fructele şi legumele sunt mai gustoase atunci când sunt în sezon. De asemenea, este mult mai puţin costisitor. Concluzia: veţi avea mai multe şanse să mâncaţi fructe dacă sunt dulci şi probabil că veţi consuma mai multe legume dacă acestea sunt mai aromate.

3 ) Nu gătiţi prea mult. Modul în care gătiţi legumele le poate afecta valoarea nutritivă. ”În mod obişnuit, timpul de gătit mai mic va determina cea mai mică pierdere de nutrienţi”, a spus Salge Blake.

4 ) Luaţi în considerare alimentele congelate şi conservate. ”Conservele de peşte şi legumele şi fructele congelate sunt de multe ori mai accesibile decât proaspete şi au o cantitate egală de nutrienţi, dacă nu mai mult, la o porţie”, a spus Salge Blake.

5 ) Încearcă alternative accesibile. Uleiul de măsline este considerat un element esenţial al dietei mediteraneene, dar este scump. ”Alte uleiuri de plante – cum ar fi uleiul de soia – sunt sănătoase şi accesibile, aşă că nu trebuie să consumi numai ulei de măsline”, a spus Salge Blake. Ea a remarcat faptul că dieta mediteraneană conţine leguminoase, cum ar fi fasole uscată şi mazăre, care sunt extrem de accesibile.

Studiul a fost publicat online în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =