DIICOT semnalează riscul unor condiții favorizante pentru fenomenele infracționale prin adoptarea OUG

IMG_1117

Colegiul de conducere al DIICOT susține că ordonanța adoptată de Guvern de modificare a Codurilor penale a indus riscul unor condiții favorizante pentru fenomenele infracționale, procurorii exprimându-și îngrijorarea în legătură cu tehnica legislativă “precară” utilizată în cuprinsul OUG referitoare la denunț.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, luând act de OUG emisă în cursul nopții de marți, procurorul-șef Daniel Horodniceanu a dispus miercuri convocarea Colegiului de conducere și a procurorilor-șefi de secție pentru a analiza impactul modificărilor Codului penal și Codului de procedură penală în dosarele înregistrate la DIICOT, atât în cele aflate în cursul urmăririi penale, cât și în cele aflate pe rolul instanțelor de judecată.

În urma consultărilor, s-a hotărât efectuarea de îndată a unei evaluări detaliate asupra tuturor cauzelor aflate în lucru, atât cu privire la efectele modificărilor aduse instituției denunțului, cât și cu privire la efectele modificărilor aduse unor infracțiuni prevăzute în Codul penal și care vor intra în vigoare în termen de 10 zile.

De asemenea, se vor avea în vedere și dosarele în care va interveni termenul de prescripție ca urmare a modificărilor aduse prin OUG.

Conform DIICOT, în cadrul ședinței Colegiului de conducere, procurorii s-au arătat “contrariați” de “evidenta neconcordanță” a OUG cu actele care reflectă liniile directoare ale politicilor penale ale statului român din ultimii 12 ani în materia combaterii formelor de criminalitate gravă cum sunt corupția, criminalitatea organizată, traficul de droguri, traficul de persoane, alte forme de criminalitate gravă.

De asemenea, au fost exprimate îngrijorări și discutate aspectele legate de tehnica legislativă “precară” utilizată în cuprinsul OUG referitoare la reglementările din Codul de procedură penală privind denunțul, necoroborate cu celelalte prevederi legale în această materie care se regăsesc atât în Codul penal, cât și în legi speciale.

“În baza prerogativelor legale ale DIICOT, a experienței profesionale și a analizei rezultatelor activității Direcției, suntem în măsură să semnalăm riscul unor condiții favorizante pentru fenomenele infracționale aflate în competența DIICOT, riscuri induse prin modificările adoptate prin Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, mai spune DIICOT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 8