Un sfert de miliard de euro sunt pregatiti pentru fermieri in 4 noi linii de finantare din PNDR pe anul 2015.
Fermierii si firmele mici si mijlocii vor putea sa acceseze in anul 2015 finantari europene care totalizeaza peste 245 de milioane de euro, in patru noi linii din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care urmeaza sa fie deschise pe 8 iulie 2015, potrivit unor documente publicate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole
documente
Ghid4-1a
Pe anul 2015, vor fi pusi la dispozitia fermierilor 70.586.064 euro, in total, de la Comisia Europeana si de la Guvern. Din acesti bani, 5.000.000 euro sunt rezervati pentru obtinerea de material de inmultire si plantare pomi fructiferi.
Fiecare beneficiar poate obtine intre 100.000 de euro si 1,05 milioane euro.
Prin aceasta submasura se vor putea lua bani pentru: dotarea cu utilaje si echipamente, infiintarea, modernizarea si/ sau extinderea unitatilor de procesare, infiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor existente si cresterea suprafetelor ocupate de pepinierele pomicole.
Cei care vor putea cere banii sunt:
– Persoane fizice sau juridice sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup si membrii sai il detin in temeiul legislatiei nationale, ale caror exploatatii se situeaza pe teritoriul Romaniei si care desfasoara o activitate agricola
– Grupurile de producatori si cooperativele (societatilor cooperative agricole si cooperativelor agricole) care activeaza in sectorul pomicol, cu conditia ca investitiile realizate sa deserveasca interesele propriilor membri.
Documentatia necesara poate fi descarcata de pe site-ul AFIR.
Submasura 4.2 – Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole
documente
Ghid4-2
In anul 2015 vor fi disponibili 93.489.144 euro in total, de la Comisia Europeana si de la Guvern.
Fiecare proiect va putea primi maximum 2,5 milioane de euro, reprezentand intre 40% si 50% din valoarea proiectului.
Prin acesti bani se urmareste sprijinirea intreprinderilor care realizeaza investitii corporale si necorporale pentru procesarea si marketingul produselor agricole, cu exceptia produselor pescaresti.
Cei care vor putea cere banii sunt:
– Firmele mici si mijlocii (IMM) si alte intreprinderi.
– Cooperativele (societati cooperative agricole, societati cooperative de valorificare, cooperative agricole), grupuri de producatori constituite in baza legislatiei nationale in vigoare, care deservesc interesele membrilor.
Documentatia necesara poate fi descarcata de pe site-ul AFIR.
Submasura 4.2a – Investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol
documente
Ghid4-2a
In anul 2015, alocarea totala este de 8.806.550 euro de la Uniunea Europeana si Guvern.
Beneficiarii vor putea accesa intre 600.000 de euro si 1,5 milioane de euro.
Banii vor putea fi folositi pentru investitii corporale si necorporale in cadrul intreprinderilor de prelucrare si comercializare a fructelor si a produselor din fructe.
Cei care vor putea lua acesti bani sunt:
– Micorintreprinderile, intreprinderile, mici, mijlocii (IMM) si firmele mari, definite conform legislatiei nationale in vigoare;
– Grupurile de producatori si cooperativele (societati cooperative agricole si de aprovizionare si cooperative agricole), cu conditia ca investitiile realizate sa deserveasca interesele propriilor membri.
Documentatia necesara poate fi descarcata de pe site-ul AFIR.
Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
documente
Ghid6-3
In anul 2015, vor fi disponibili in total 72.848.330 Euro.
Fiecare beneficiar va putea lua maximum 15.000 de euro pentru a-si dezvolta ferma, din care 75% pe loc si restul in decurs de circa 3 ani, in transe.
Fermierii vor putea investi banii dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.
Cei care vor putea lua banii sunt: Fermierii care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica pentru o perioada de minimum 10 ani. Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).
Documentatia necesara poate fi descarcata de pe site-ul AFIR.