Directorul DIHK cere negocieri dure în cazul Brexit

Datorită unei ieșiri iminente a Marii Britanii din UE, exporturile germane către această țară s-au redus semnificativ în trimestrul trecut. Președintele Camerei Germane de Comerț și Industrie (DIHK), Eric Schweitzer, vrea astfel să descurajeze posibile acorduri post-ieșire. Multe companii europene vor să își reducă investițiile.

Președintele Camerei Germane de Comerț și Industrie (DIHK), Eric Schweitzer, a avertizat cu privire la urmări agravante pentru companiile germane în urma unui Brexit. Marea Britanie este al treilea cel mai important partener comercial pentru germani. Doar în trimestrul patru exporturile au scăzut cu nouă procente, spune Schweitzer pentru ziarele grupului de media Funke.

De aceea președintele DIHK a militat pentru negocieri dure în relația cu Marea Britanie pentru părăsirea uniunii. Calitatea de membru UE se bazează pe libera circulație a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor, dar și a angajaților. Marea Britanie vrea însă să profite doar de pe urma primelor trei aspecte, fără a da liber muncitorilor străini să lucreze pe teritoriul său. Acest lucru nu este posibil fără a da ceva la schimb, spune Schweitzer. Pentru companiile germane este foarte important să nu se facă discriminări, a mai adăugat acesta.

Pentru britanici viitorul va deveni incomfortabil din punct de vedere economic: o treime din companiile europene vor, potrivit unui studiu, să își reducă volumul investițiilor din Marea Britanie după ieșirea din UE, pentru că nivelul de invertitudine este foarte ridicat.

Zece procente din firmele cu reprezentanțe în Regatul Unit vor să le desființeze în cazul unui Brexit, se spune într-o declarație a UBS. Din cele 600 de companii chestionate, circa 74% au activități pe insulă. Dintre acestea 31% au declarat că vor să își reducă masiv capacitatea, în timp ce trei procente au declarat că vor investi în continuare și mai mult, în ciuda evenimentelor recente. În general companiile sunt îngrijorate cu privire la incertitudinea asociată unei ieșiri din Uniunea Europeană, îngrijorări urmate îndeaproape de cele privind guvernul american.

Presa britanică raportează că premierul Theresa May va depune documentația necesară despărțirii de uniune până cel târziu la sfârșitul acestei luni. Apoi vor putea fi demarate negocierile cu UE ce vor dura doi ani de zile.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/DIHK-Chef-fordert-harte-Brexit-Verhandlungen-article19752720.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 + = 76