DISCORDIA GiB

DISCORDIA GIBRALTAR (Great Britany & Spain)A FOS

Recentele tensiuni din jurul Gibraltarului se refera la drepturile de pescuit in apele acestui teritoriu.Autoritatile de aici au decis sa ridice un dig din beton pentru a impiedica incursiunile pescarilor spanioli, si in consecinta nicii guvernul de la Madrid nu a stat cu mainele in san,si  a sporit controalele la frontiera, ceea ce a condus la cozi lungi la granita cu Gibraltarul, si a amenintat ca ar putea institui o taxa de 50 de euro pentru cei care doresc sa paraseasca enclava britanica, ca nu prea au pe unde sa iasa din peninsula.

“Presedintele Barroso si-a exprimat speranta ca Spania si Marea Britanie vor aborda diferendul privind Gibraltarul intr-o maniera conforma cu apartenenta lor comuna la Uniunea Europeana”, precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat de presa difuzat dupa discutia intre Barroso si Rajoy si David Cameron.

Gibraltarul este in centrul unui diferend istoric intre Madrid si Londra, Spania revendicand acest teritoriu pe care l-a cedat Marii Britanii in anul 1713 desprecare am mai scris cele de mai jos.

Peninsulă ingustă având puţin peste trei kilometri pătraţi, fără izvoare sau râuri, constând in principal dintr-o stancă golasă, care se ridică la inălţimea de 426 de metri A FOST CUCERITA IN 24 IULIE DE ANGLIA IN 1624: acesta este micul teritoriu al Gibraltarului situat la 1,6 kilometri distanta de coasta sudica a Spaniei si care a fost disputat secole de-a randul. In antichitate, Gibraltarul a fost considerat una dintre coloanele lui HERCULE (cealalta fiind muntele Hacho, de dincolo de Mediterana pe coasta africana). In anul 711 maurii au venit din nordul Africii l-au ocupat, iar in 1501, dupa infrangerea maurilor de catre spanioli, Spania şi l-a anexat. Chiar la inceputul secolului al XVIII-lea Spania s-a trezit fara rege. Atunci, Ludovic al XIV-lea al Frantei a decis ca nepotul său este foarte potrivit pentru tron şi l-a instalat sub numele de Filip al V-lea. Aceasta decizie a fost contestata pe loc de Sfantul Imperiu Roman, caruia i s-a alaturat imediat Olanda şi Anglia, in ceea ce a devenit Razboiul de Succesiune a Spaniei. In razboiul propriu-zis s-au obtinut prea putine rezultate, de vreme ce nepotul lui Ludovic al XIV-lea a ramas rege al Spaniei, insa, 1n cursul conflictului, Anglia a facut o cucerire de viitor. In data de 24 iulie 1704 o armata britanica 1n fruntea careia se afla Sir George Rooke, a atacat şi a cucerit Gibraltarul. Stanca – aceasta este denumirea sa populara – a ramas de atunci a britanicilor, insa nu fara ca aceasta situatie sa ridice controverse. Spania a asediat Gibraltarul din 1779 pana in 1783 insă nu a reuşlt sa-i izgoneasca pe ocupantii lui britanici. In anii 1960. Spania a cerut din nou Inapoierea Gibraltandui, denuntand colonialismul britanic ca reprezentand un anacronism dintr-o eră de mult apusa. Insă britanicii au organizat un referendum in cadrul caruia locuitorilor din Gibraltar li s-a cerut sa aleaga intre o existenta puternic sustinuta financiar şi scutita de impozite intr-o tara democratica, precum Mare Britanie, şi alipirea la o Spanie condusa de Francisco Franco. Rezultatul nu a constituit deloc o aurpriza: 12 138 de persoane au votat pencru ramănerea in componenta Marii Britanii, contra 44 care au dorit ca Gibraltarul sa intre in componenta Spaniei. Ulterior Spania şi-a inchis frontierele cu Gibraltarul, privand comunitatea de muncitori spanioli, de legaturi comerciale, precum şi de accesul pe plajele spaniole. Insă in cele din urma, a ridicat blocada in 1985. Gibraltarul rămâne, in continuare, una dintre ultimele colonii intr-o lume postcoloniala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 81 = 91