Disperarea TIR-ist-ului roman si zbaterea a doua doamne

s300_hgv-960-640

In aceasta saptamina, asa cum IVOLINE va informa anterior, doua doamne, una slovena si alta belgianca, dar si seful UNPR s-au implicat in investigarea nemultumirilor transportatorilor romani, polonezi si cehi in problema salariului minim de 8,5 euro introdus de nemti de la inceputul acestui an. Din cauza diferențelor mari de salarizare între țări,  Polonia, România, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania și Marea Britanie au sesizat Comisia Europeană. În Polonia, salariul minim brut este de 400 de euro, în România, puțin peste 200 de euro.
Comisia Europeană a cerut explicații Guvernului de la Berlin și a apreciat că decizia autorităților germane ar putea încălca legislația europeană. Berlinul are 30 de zile în care să dea un răspuns, chiar dacă Executivul german consideră că aplicarea legii salariului minim și pentru șoferii din alte state care tranzitează Germania este permisă de legile UE.

Esenta a ceea ce s-a intimplat in aceasta perioada este ca pe toate caile, se incearca o rezolvare politica, concretizata in pozitiile celor doua doamne, Comisarul pentru Ocuparea forței de muncă, Marianne Thyssen, și comisarul pentru Transport, Violeta Bulc,  care  confirma legalitatea masurii germane, vezi aici detalii si cauta o solutie favorabila ambelor parti. In tara noastra, foarte activ pe tema a fost UNPR, vezi aici, dar am constatat si o atitudine foarte pragmatica a UNTR, de introducere a unui moratoriu al guvernului Romaniei pentru transportatorii romani, textul oficial il gasiti aici.

Bun,, bun, pana aici, dar cum e in realitate, in prezent cum e rezolvata problema. Am stat de vorba cu trei importanti transportatori ardeleni care mi-au comunicat limpede si clar solutia pe care o practica in prezent pina la solutionarea politica. Conform normelor germane, se comunica pe un formular tipizat numarul de ore/sofer/luna pe care le-a parcurs pe teritoriul german. Pe baza acestei declaratii pe proprie raspundere, se efectuiaza in Romania plata diferentelor salariale asociate.

Ok, dar ca transportatorul roman sa-si acopere aceasta cheltuiala noua, negociaza cu beneficiarul german, olandez, francez modificarea tarifului pe km, care dupa discutiile cu cei trei nu depaseste 5% peste cel traditional. Aici intervine problema, in sensul ca daca partenerul accepta sau nu este deja un aspect  economic adaptat la noul mediu creat de politicieni. Insa la urma urmei, in special pentru beneficiarii germani  reprezinta o consecinta fireasca a cererii lor, a nemtilor de a introduce salariul minim, caci asa afirma si Merkel, masura a fost luata la cererea unei mari parti a poporului german, si in consecinta isi pot asuma acest cost suplimentar cauzat prin actul de vointa al nemtilor-costuri colaterale neprevazute, nu?

Din investigatiile de pana acum se poate trage concluzia la acest monment ca legea respecta prevederile UE, iar preocuparile politicienilor se concentreaza mai mult pe forma birocratica a problemei decat pe continutul acesteia.

—————————————————————————————————————–

regular_smile……Si pentru ca e weekend sa incheiem saptamina cu un zambet….

Un sofer de tir calca o gaina intr-un sat din Ardeal.

Speriat se da jos din tir, ia gaina moarta si il intreaba pe badea Gheorghe:

-Bade a ta e gaina aceasta?

-Apoi noi nu avem gaini asa late pe aci.

——————————————————————————————————————-

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − 81 =