Divortul poate fi contagios? Studii noi ne ofera raspunsul
De parca oamenii casatoriti nu aveau destule probleme pe cap, sresulprofesional, criza, iata ca un nou studiu sugereaza ca divortul unor prieteni sau rude poate creste sansele unei persoane de a divorta.
O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Brown a analizat informatii colectate pe o perioada de trei decenii de la cupluri casatorite, divortate si recasatorite. Astfel, s-a observat ca participantii la studiu aveau o probabilitate cu 75% mai mare de a divorta atunci cand un prieten facuse sau facea asta. Mai mult, se pare ca participantii aveau o probabilitate de a divorta cu 33% mai mare si atunci cand un prieten de-al unui prieten era divortat.
Cumva, asta inseamna ca divortul este contagios si ca il poti „lua” de la un prieten sau un amic al unui prieten?
„Abordarea epidemiologiei divortului din perspectiva unei epidemii este justificata din mai multe puncte de vedere. Contagiunea divortului se poate raspandi prin retele sociale precum zvonul, afectand prietenii, chiar si pe cei de gradul 2”, sustine Rose McDermott, coordonatoarea studioului.
Fenomenul, spun oamenii de stiinta este „contagiunea sociala” si favorizeaza raspandire informatiilor, a atitudinilor si a comportamentelor in randul prietenilor, a familiei si a altor retele sociale. Fenomenul nu este nou. Anterior au existat studii care au scos la iveala faptul ca oamenii care au copii ii pot determina si pe cei din jur sa faca copii. De asemenea, au existat studii care au indicat ca atunci cand parintii divorteaza exista mai multe sanse ca si copiii lor sa recurga la divort odata ajunsi la maturitate.
Studiul coordonat de McDermott a avut la baza constatarile realizate in urma colectarii informatiilor din studiul Framingham Heart, una dintre cele mia mari cercetari longitudinale. Proiectul a inceput in 1948, cu scopul de a studia factorii de risc pentru boli cardiovasculare si pe intreaga perioada au fost intervievati 5.209 de persoane cu varsta intre 30 si 62 de ani, din Framingham, la 32 de kilometri de Boston.
De-a lungul timpului, oamenii de stiinta specializati retele sociale au fost interesati de acest studiu deoarece, printre altele, participantii au fost rugati sa isi numeasca prietenii si membrii familiei. Din moment ce orasul Framingham este mic, iar studiul a fost realizat pe un esantion foarte mare, multi dintre participanti erau deja prieteni sau rude. De fapt, in medie, fiecare participant la studiu a numit alti 11 participanti fie ca prieteni, fie ca membrii ai familiei.
Cu toate acestea, cercetatorii au marturisit ca studiul nu este neaparat reprezentativ pentru intreaga SUA deoarece majoritatea participantilor erau albi, aveau un nivel ridicat de educatie, avand mai multe sanse de a fi incadrati in clasa de mijloc si avand o probabilitate mai mica de a divorta, comparativ cu restul populatiei americane.
Alte constatari realizate in urma analizei celor de la Universitatea Brown au fost aceea ca persoanele divortate aveau tendinta de a se casatori tot cu indivizi divortati si ca indivizii care recurgeau la divort deveneau mai putini populari, odata ce acestia isi pierdeau o parte dintre prietenii care alegeau sa ramana „de partea” fostului partener.
Acum, oamenii de stiinta sustin ca aceste constatari ar putea ajuta la o mai buna intelegere a divortului si la reducerea efectelor pe care le are acesta.
In aceeasi ordine de idei, un alt studiu realizat recent de site-ul Vision Critical sugereaza ca unul din patru barbati sustine ca divorteaza sun influenta prietenilor lor divortati. In schimb, spre deosebire de barbti, doar o femeie din sase a declarat ca se simte influentata de prietene in ceea ce priveste relatia cu partenerul.
Sursa: Pew Research Center