Doar 1% din populaţia globului deţine jumătate din bogăţia lumii

Snapshot 2015-01-20 01-57-12

Oxfam: 1% din populaţia globului va deţine peste jumătate din bogăţia lumii in 2016

Cei mai bogați din lume, care reprezintă 1% din populaţie va deține în curând peste jumătate din veniturile globale, potrivit unui studiu realizat de către ONG-ul britanic Oxfam. Studiul arată că ponderea bogăției mondiale deținută de cei mai bogaţi 1% a crescut de la 44% în 2009 la 48% anul trecut.

Pe baza tendințelor actuale, Oxfam a declarat că se așteaptă ca cei 1% să deţină peste jumătate din bogăția mondială până în 2016. Cercetarea coincide cu începerea Forumului Economic Mondial de la Davos. Întâlnirea anuală atrage lideri politici și de afaceri de top din întreaga lume. Directorul executiv al Oxfam , Winnie Byanyima, care va co-prezida evenimentul Davos, a declarat că va profita de rolul său şi va cere măsuri urgente pentru a reduce decalajul dintre bogați și săraci.

ONG-ul britanic solicită guvernelor sa adopte un plan de șapte puncte pentru a aborda inegalitatea, inclusiv reprimarea evaziunii fiscale de către societăți și trecerea la un salariu de trai pentru toți muncitorii.

Anul trecut Oxfam a ţinut prima pagină a ziarelor din Davos, cu revelația că cei mai bogați 85 de oameni de pe planeta au aceeași avere ca și cei mai săraci 50% la un loc (3,5 miliarde de oameni). Acestă comparație a devenit acum și mai puternică, cei mai bogaţi 80 având aceeași avere ca și cei mai săraci 50%. În octombrie, un raport al gigantului bancar Credit Suisse, de asemenea, a arătat că cei mai bogaţi 1% dintre oameni deţin aproape jumatate din averea lumii.

http://www.bbc.com/news/business-30875633

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 59