Doar specializarea inteligenta poate asigura progresul României

Comisia Europeană a propus un nou set de măsuri pentru a susține regiunile Europei în dezvoltarea domeniilor de nișă, care reprezintă atuurile lor concurențiale și și pentru a favoriza inovarea, reziliența și creșterea economică necesare, se arată într-un comunicat de presă al Executivului european remis, marți, IVOLINE.

‘Pentru a răspunde provocării modernizării economiei, Europa trebuie să consolideze capacitatea regiunilor sale și să le ajute să creeze valoare. Acest lucru înseamnă acceptarea inovării, a digitalizării, a decarbonizării, precum și dezvoltarea competențelor individuale’, se arată în document.

Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate susține că pentru a profita de avantajele oferite de globalizare, trebuie să creăm un mediu propice, în care să se poată materializa progresele înregistrate în materie de schimburi comerciale și tehnologie.

‘După cum a afirmat președintele Juncker, am intrat în era Ťglocalăť, în care impactul provocărilor de la nivel mondial se resimte în primul rând la nivel local. Economiile noastre trec prin schimbări profunde și nu putem să inversăm acest proces. Dar ne putem ajuta regiunile să se doteze cu instrumentele adecvate pentru o creștere durabilă și solidă — acesta este scopul specializării inteligente’, a declarat Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.

Conform comunicatului, abordarea privind ‘specializarea inteligentă’ a fost introdusă în 2014 în toate programele de politică regională și a dovedit că aduce valoare. Comisia intenționează să valorifice această experiență cu două proiecte-pilot.

Un proiect se referă la sprijinul adaptat pentru a face fața provocărilor specifice regiunilor care se confruntă cu tranziția industrială: la cerere, anumite regiuni pot lucra în parteneriat cu echipe de experți ai Comisiei pentru a consolida capacitatea de inovare, a elimina obstacolele din calea investițiilor, a sprijini cetățenii în vederea dobândirii competențelor adecvate și a se pregăti pentru schimbările industriale și societale, pe baza strategiilor lor de specializare inteligentă.

Celălalt se referă la parteneriate interregionale pentru inovare, sprijinite prin fondurile UE: inspirat de succesul inițiativei Vanguard. Acest proiect-pilot are drept scop identificarea și dezvoltarea proiectelor interregionale eligibile pentru finanțare, care pot crea lanțuri de valoare europene în sectoarele prioritare, cum ar fi volumele mari de date, bioeconomia, utilizarea eficientă a resurselor, mobilitatea conectată sau sistemele avansate de fabricație.

‘În paralel, Comisia își va intensifica eforturile pentru a ajuta statele membre să abordeze obstacolele rămase în calea creșterii și să creeze medii favorabile întreprinderilor. O atenție deosebită va fi acordată calității și accesibilității cercetării publice, cooperării dintre întreprinderi și universități, precum și alinierii bazelor de competențe locale cu cerințele pieței, cu ajutorul mecanismelor de sprijin ale Comisiei’, menționează sursa citată.

Cerea de exprimare a interesului pentru acțiunea-pilot privind regiunile aflate în tranziție industrială va fi lansată în toamna acestui an. Parteneriatele interregionale vor fi înființate în 2017 și se vor derula în cursul anului 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 27