Politica dobânzilor nule a Băncii Central Europene are urmări pentru deponenții din Germania. Aceștia pierd în fiecare an sume importante de bani. Presiunea asupra guvernului federal crește. Acesta ar trebui să sprijine cetățenii din punct de vedere financiar.
Deponenții germani pierd în fiecare an miliarde de euro datorită politicii de dobânzi nule practicate de banca centrală. Veniturile înregistrate anual de pe urma depozitelor de la bănci s-au micșorat între anii 2009 și 2015 cu două treimi, de la un total de 13,8 miliarde la 4,4 miliarde, după cum reiese dintr-un raport lunar al Bundesbank.
Cei mai mari câștigători ai acestei politici sunt guvernul federal și landurile: cheltuielile cu dobânzile datorate au scăzut masiv, guvernul federal plătind în anul 2015 cu 15 miliarde de euro mai puțin ca și 2009, arată cifrele bugetare prezentate de Ministrul Federal de Finanțe, Wolfgang Schäuble.
Asociația Germană a Caselor de Economii și Conturi (DSGV) cere o acțiune de compensare: ar fi mai mult decât corect ca guvernul federal să compenseze cu o parte din aceste excedente pe deponenții defavorizați, spune președintele asociației, Georg Fahrenschon.
CSU consideră că, compensarea ar trebui să se facă pe o altă cale. Ministrul de Finanțe al landului Bayern, Markus Söder, spune că acești bani ar trebui rambursați complet către populație. Perioada este propice pentru facilități fiscale. Contribuabilii cu venituri mici și de nivel mediu ar putea beneficia de reduceri fiscale de cel puțin 10 miliarde de euro. Economistul-șef al DZ-Bank, Stefan Bielmeier, a sugerat deja formarea unui fond de pensii de stat, care să fie alimentat cu economiile de dobânzi realizate de sectorul public.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Niedrigzinsen-kosten-Buerger-Milliarden-article18965811.html