În anul 2009, doi cimpanzei proveniți din Centrul de Cercetare New Iberia (NIRC) de la University of Louisiana, Lafayette, au fost “împrumutați” către Stony Brook University din New York. Acolo aceste animale nefericite au fost supuse la ani de teste medicale invazive și dureroase.
Având contact doar cu unii cercetători și îngrijitori individuali, Hercules și Leo au avut electrozi de mare finețe implantanți în mușchii lor care îi forțau să umble pe două picioare pentru a putea întreprinde cercetări în domeniul locomotor.
Aproape 18 ani mai târziu, creaturile torturate au fost în final salvate de captivitatea izolată, de către cei de la Project Chimps, o organizație nonprofit care se face responsabilă de eliberarea a peste 200 de cimpanzei care sunt folosiți drept cobai în diferite unități medicale. Acum organiația dedicată protecției drepturilor animalelor prezintă rezultatele muncii lor într-un documentar în realitate virtuală, ce se compune din două părți.
Realizat în colaborare cu Condition One, un studio VR care dezvoltă tehnologii avansate îndreptate în direcția conștientizării abuzurilor asupra animalelor, Project Chimps duce utilizatorii în inima unuia din sanctuarele Project Chimps care se află în Blue Ridge, Georgia, pe măsură ce Hercules, Leo și o serie de alți cimpanezi eliberați fac cunoștință cu noul lor habitat natural. Camerele de filmat cu unghi 360 de grade capturează orice moment din viața acestor animale, multe dintre ele văzând pentru prima dată lumina soarelui.
Condition One este același studio care se află și în spatele “Climate Change”, o serie de documentare VR din patru părți care a iscat foarte mult entuziasm la Tribeca Film Festival din acest an, care a avut loc lîn metropola New York City. Project Chimps este disponibil acum pentru suma de 1,99 dolari în aplicația Condition One, pentru platformele Oculus Go sau Samsung Gear VR. Aplicația Condition One poate fi descărcată gratuit de pe Oculus Store.
https://vrscout.com/news/vr-docu-series-project-chimps/