Dominatia harababurei fiscale si galagiei politice duc in jos economia romaneasca

Snapshot 2015-06-23 13-37-41 

Perspectivele economiei romanesti, optimiste la inceput de an, sunt puse sub semnul intrebarii in al doilea semestru, pe fondul provocarilor externe generate de criza din zona euro, de anticipata perioada secetoasa care va influenta productia agricola, de instabilitatea fiscala si zgomotul de pe scena politica. Sunt rezultatele barometrului semestrial privind asteptarile economice, realizat de agentia de business information si credit risk management KeysFin.

Daca la inceputul anului, investitorii aratau un optimism moderat privind evolutia economica din 2015, in luna iunie, asteptarile lor au devenit ceva mai rezervate. La intrebarea “Cum vedeti evolutia economica a Romaniei in 2015”, procentul celor care vad un trend pozitiv a scazut la 49%, fata de 53% la inceputul anului. Faptul ca perspectivele s-au modificat fata de primul semestru este sustinut si de totalul raspunsurilor neutre, de 18% (fata de numai 13% in barometrul din ianuarie 2015). 33% dintre oamenii de afaceri chestionati de KeysFin se asteapta, pe de alta parte, ca trendul economic real al economiei sa fie unul negativ.

Ce a generat aceasta schimbare in perceptia investitorilor? Potrivit barometrului de opinie KeysFin, ordinea principalele provocari s-a modificat fata de sondajul din ianuarie 2015. Daca la inceputul anului, principalele temeri erau cele de ordin fiscal, in iunie 2015, criza din zona euro, riscul de contagiune la nivel regional generat de situatia din Grecia, evolutia monedei europene, dar si cresterea preturilor la utilitati pe fondul scumpirii petrolului au devenit principalele riscuri percepute de investitori. Alte concluzii dupa zambet…

————————————————————————————————————————————

regular_smile……despre alta instbilitate, nu fiscala….

– Cum poate fi definită viaţa?
– Este intervalul instabil dintre avort şi eutanasiere.

————————————————————————————————————————————-

“Situatia falimentara a Greciei, ce s-a tradus intr-o criza a monedei europene, ar putea genera o dereglare puternica a pietei valutare, iar cum economia romaneasca depinde in mare masura de euro, orice evolutie negativa poate influenta semnificativ starea mediului de business”, afirma analistii KeysFin.

Intreaga Europa vrea ca drama Greciei sa ajunga in actul final. In topul provocarilor economice se afla si cele de ordin fiscal, fiind semnalate de tot mai multi investitori. De asemenea, la orizont se intrevede si o posibila criza pe scena politica, generata de problemele de natura penala ale premierului Ponta. Ponta guverneaza de la Istanbul prin Facebook: Reduce TVA la 19% de pe patul de spital

In topul provocarilor din a doua parte a anului, investitorii chestionati de KeysFin au inclus si o potentiala evolutie negativa a sectorului agricol, in conditiile in care vestile de la meteorologi nu sunt dintre cele mai bune.

Codul Fiscal nu trece de testul FMI: Trebuie revizuit semnificativ. Ce e de facut? “Autoritatile trebuie sa evite sa cada in capcana intereselor electorale din 2016, iar bugetul pe anul viitor sa prevada investitii in primul rand in infrastructura si mai putin in constructiile conjuncturale, cum sunt bazele sportive si culturale”, spun economistii citati.

Barometrul KeysFin privind perceptia investitorilor asupra economiei romanesti a fost realizat in perioada 1-15 iunie 2015, pe un esantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1