Donald Trump anunță că în prima zi de mandat va retrage SUA din Parteneriatul Transpacific

Republican presidential candidate, businessman Donald Trump waves has he arrives for a campaign rally Monday, Feb. 8, 2016, in Manchester, N.H. (AP Photo/David Goldman)

Acordul de parteneriat transpacific (TPP), care ar fi creeat teoretic cea mai mare zonă de liber schimb din lume, a fost semnat în februarie 2016 de 12 țări partenere, în cadrul unei ceremonii în Noua Zeelandă transmisă în direct la televiziune.

Acest parteneriat comercial este “un potențial dezastru pentru țara noastră”, a explicat Donald Trump într-o înregistrare video difuzată luni de echipa sa de tranziție. “În locul lui, vom negocia tratate comerciale bilaterale și corecte ce vor readuce locurile de muncă și industria pe teritoriul american”, a precizat Donald Trump, al cărui mandat va începe la 20 ianuarie 2017.

Principalii semnatari ai TPP sunt SUA și Japonia, care reprezintă 40% din economia mondială. Acordul a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam.

Pentru a intra în vigoare, el trebuia ratificat în termen de doi ani de parlamentele naționale.

Negociat de Administrația Obama, TPP a fost primit cu rezerve în special în Noua Zeelandă, acolo unde manifestanți au blocat drumurile în semn de protest față de semnarea acordului, considerând că acesta va conduce la reduceri de locuri de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 + = 65