Donald Trump anunță că va menține sancțiunile împotriva Rusiei

trump5.nbcnews-ux-1080-600
Într-un interviu acordat publicației Wall Street Journal, președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că va menține “cel puțin o vreme” sancțiunile împotriva Rusiei instituite în decembrie de președintele Barack Obama, aflat la finalul mandatului, și că nu se va angaja deocamdată în politica “o singură China”, transmite Reuters.

În interviul cu durata de aproximativ o oră, publicat vineri, Trump spune: “Dacă ne înțelegem și dacă Rusia chiar ne ajută, de ce ar vrea cineva sancțiuni dacă cineva face lucruri cu adevărat grozave?”. Președintele ales, care își va prelua funcția pe 20 ianuarie, a sugerat că ar putea anula sancțiunile impuse pentru presupusa imixtiune a Moscovei în alegerile din SUA, dacă partea rusă se dovedește utilă în lupta împotriva terorismului.

Trump s-a declarat gata să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. “Înțeleg că și ei ar vrea să ne întâlnim, ceea ce îmi convine perfect”, a spus viitorul șef al Casei Albe.

În ceea ce privește politica față de Taiwan conform principiului “o singură China”, urmat de decenii în politica externă americană, Trump a afirmat: “Totul se negociază, inclusiv O Singură China”. Reuters reamintește că Beijingul a fost deja nemulțumit de faptul că Trump a acceptat o convorbire cu liderul de la Taipei, care l-a felicitat imediat după alegere.

De asemenea, Trump a promis că va acuza China de manipularea valutei, arată agenția de presă menționată. În interviul pentru Wall Street Journal, el a afirmat că nu va face asta chiar în prima sa zi la Casa Albă. “Aș vrea să discut întâi cu ei”, a spus el. “Sigur că sunt manipulatori. Dar nu vreau să fac asta”, a adăugat el. “În loc să spună ‘ne devalorizăm moneda’, spun ‘O! ni se depreciază moneda’. Nu se depreciază. O fac intenționat”, și-a reluat el acuzațiile. “Firmele noastre nu pot concura acum cu ei, fiindcă moneda noastră este puternică și ne omoară”, îl mai citează Wall Street Journal pe președintele ales.

Publicația respectivă nu a reușit să obțină o reacție din partea ministerului de externe chinez, arată Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 7 =