BILANŢUL atentatului de la Ankara a ajuns la 95 de morţi şi 246 de răniţi (imagini cutremuratoare)

An injured man hugs an injured woman after an explosion during a peace march in Ankara, Turkey, October 10, 2015. REUTERS/Tumay Berkin

UPDATE 11.10.2015 ORA13.00

BILANŢUL atentatului de la Ankara a ajuns la 95 de morţi şi 246 de răniţi. Atacatorii au folosit bombe cu TNT şi bile metalice. Bilanţul dublului atentat comis sâmbătă în apropierea gării centrale din Ankara, înaintea unui miting pentru pace, a ajuns la 95 de morţi şi 246 de răniţi, a anunţat sâmbătă noaptea Biroul premierului turc, citat de agenţia Anadolu în pagina online.


BILANŢUL atentatului de la Ankara a ajuns la 95 de morţi şi 246 de răniţi. Atacatorii au folosit bombe cu TNT şi bile metalice (Imagine: captura video)
Potrivit unui comunicat difuzat de Centrul de coordonare din cadrul Biroului premierului, 48 de răniţi se află în continuare la terapie intensivă. Dintre persoanele decedate, 52 au fost identificate, a precizat comunicatul.

Anterior, premierul Ahmet Davutoglu a anunţat trei zile de doliu naţional pentru victimele atentatului. Deşi identitatea autorilor nu este cunoscută, Davutoglu a precizat că există “indicii puternice” că exploziile de la Ankara au fost cauzate de doi kamikaze.

Oficiali din domeniul securităţii au declarat pentru Anadolu, sub protecţia anonimatului, că atacul a fost comis de doi kamikaze care au folosit bombe cu TNT şi bile metalice. Aceştia au adăugat că metoda folosită de atacatori şi cantitatea de explozibil seamănă cu atentatul de la Suruc, din 20 iulie. Zeci de oameni au fost ucişi în oraşul din sudul Turciei, când o bombă a explodat în timpul unei reuniuni a activiştilor pro-kurzi.

Poliţia a anunţat că a găsit fragmente din cadavrele presupuşilor autori ai atacului de sâmbătă şi încearcă să-i identifice. Autorităţile verifică de asemenea imaginile înregistrate de camerele de supraveghere.

Procurorul şef din Ankara a anunţat că a fost demarată o anchetă, condusă de cinci procurori.

Acesta este atentatul cu cele mai multe victime din istoria modernă a Turciei şi deocamdată nu a fost revendicat de nicio grupare. Aproximativ 14.000 de persoane s-ar fi aflat în zonă în momentul exploziilor.

Atacul a fost comis în timp ce numeroase persoane se adunaseră în faţa gării pentru a participa la o manifestaţie în Piaţa Sihhiye, din apropiere. Participanţii la miting, organizat de Confederaţia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) şi mai multe ONG-uri, cereau încetarea conflictului dintre organizaţia teroristă PKK şi statul turc.

Circulaţia trenurilor prin gara centrală a fost perturbată de explozii, a anunţat Compania feroviară turcă. Mai multe geamuri ale gării au fost sparte de forţa deflagraţiei.

Atentatul a avut loc cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative anticipate de la 1 noiembrie, convocate după ce partidele parlamentare nu au reuşit să formeze un Guvern în urma alegerilor generale de la 7 iunie.

Atacul a fost condamnat de lideri din toată lumea, iar mai multe sindicate din Turcia au anunţat o grevă de trei zile în semn de protest.

Sâmbătă seara, au avut loc demonstraţii în mai multe oraşe din Turcia, inclusiv la Istanbul, Izmir şi Eskisehir.

UPDATE 10.10.2015:ORA 0.05

Dublu ATENTAT TERORIST în gara centrală din Ankara. Cel puţin 86 de persoane au murit şi 186 au fost rănite în două explozii produse sâmbătă dimineaţă la gara centrală din Ankara, în timp ce numeroase persoane se adunau pentru a participa la o manifestaţie împotriva conflictului dintre PKK şi statul turc, relatează agenţia Dogan, citată de Hurriyet în ediţia online.

UPDATE 20:07 – Davutoglu: Dublul atentat de la Ankara, comis cel mai probabil de doi kamikaze

ankara-2

Dublul atentat care a vizat sâmbătă, la Ankara, o manifestaţie pentru pace, provocând moartea a cel puţin 86 de persoane, a fost comis cel mai probabil de doi kamikaze, a declarat premierul islamo-conservator turc, Ahmet Davutoglu, citat de AFP în pagina online.

5380498_m3w624h416q75v38127_Par8297456

“Există dovezi puternice care arată că acest atac a fost comis de doi kamikaze”, a afirmat Davutoglu în faţa presei. Potrivit agenţiei turce Anadolu, premierul a anunţat trei zile de doliu pentru victimele atacului din Ankara.

151010082206-restricted-03-ankara-blast-1010-super-169-465x390

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 30 de morţi şi 126 de răniţi.Exploziile au avut loc în timp ce numeroase persoane se adunaseră în faţa gării pentru a participa la o manifestaţie în Piaţa Sihhiye, din apropiere.

opt

Participanţii la miting, organizat de Confederaţia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) şi mai multe ONG-uri, cereau încetarea conflictului dintre organizaţia teroristă PKK şi statul turc.

man-carried-after-ankara-blast

Presa internaţională a dat publicităţii la scurt timp imagini surprinse chiar în momentul deflagraţiei.Autorităţile anchetează informaţiile potrivit cărora cel puţin una dintre explozii a fost provocată de un atacator sinucigaş.

experts-review-explosion-site

Potrivit corespondentului agenţiei Anadolu, numeroase cadavre şi persoane rănite erau întinse pe jos, în faţa gării de pe strada Hipodrum, unde oamenii începeau să se adune pentru a participa la un miting.

ankara05_1

Serviciile de urgenţă au sosit imediat la locul deflagraţiei, care s-a produs la ora locală 10.05 (10.05, ora României).Organizatorii au anulat mitingul, cerându-le participanţilor din alte oraşe să se întoarcă la casele lor, relatează Hurriyet în ediţia online. De asemenea, autorităţile au cerut oamenilor să doneze sânge pentru a ajuta răniţii din spitale.

ankara04_1

Poliţia a evacuat zona pentru a evita noi victime, în cazul unui al treilea atac. Co-preşedintele Partidului Democrat al Poporului (HDP) Selahattin Demirtas a declarat la Istanbul că atacul este asemănător atentatelor recente de la Diyarbakir şi Suruc. “Bilanţul este foarte mare”, a precizat el.

ankara03_1

În urma exploziilor de sâmbătă, premierul Ahmet Davutoglu se va întâlni la Ankara cu vicepremierul Yalcin Akdogan, ministrul Sănătăţii, Mehmet Muezzionglu, ministrul de Interne, Selami Altinok, precum şi cu comandantul poliţiei, şeful serviciilor de informaţii şi primarul capitalei, relatează CNN Turk.

ankara01_1

Liderul Partidului Poporului Republican (CHP) Kemal Kilicdaorglu a declarat că Turcia nu merită acest lucru şi a anunţat că formaţiunea sa şi-a anulat toate evenimentele pentru ziua de sâmbătă. Partidul este pregătit să susţină lupta împotriva terorismului, a adăugat el.

ankara-ranit_1

Vicepreşedintele CHP Gürsel Tekin a declarat că mai mulţi parlamentari ai formaţiunii urmau să participe la miting, pentru a susţine apelul la pace. La 5 iunie, cu două zile înainte de alegerile generale în urma cărora HDP a intrat în Parlament, patru persoane au murit într-un dublu atac cu bombă comis la un miting al formaţiunii la Diyarbakir.

ankara 2

Turcia se pregăteşte de noi alegeri la 1 noiembrie, după ce partidele parlamentare nu au reuşit să formeze un Guvern. La 20 iulie, 33 de persoane au murit într-un atac împotriva tinerilor socialişti, comis de gruparea Stat Islamic la Suruc.

201192217526595734-20-465x215

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =