Draghi nu renunță la dobânda nulă

Autoritățile monetare europene refuză să majoreze dobânzile de referință. Nu există nici un fel de indiciu din partea BCE cu privire la perioada pe care va mai fi menținut nivelul actual al dobânzilor. Cei care economisesc înregistrează în continuare pierderi sau stagnări ale nivelului economiilor.

Autoritățile monetare europene mențin neschimbat cursul, în ciuda cererilor urgente ce sosesc din toate direcțiile, pentru încetarea infuziilor de bani. Banca Central Europeană (BCE) menține în continuare același nivel al dobânzilor- nivelul record de zero procente – și cere băncilor comerciale un comision de 0,4% pentru ca acestea să parcheze depozite la BCE. De asemenea, banca centrală va mai introduce pe piață până la finalul lunii decembrie 2017 circa 60 de miliarde de euro, prin cumpărarea de obligațiuni de stat și private. Acest curs a fost confirmat de consiliul BCE la cea mai recentă reuniune.

Speranțele au fost mari, pentru ca președintele BCE, Mario Draghi, să facă cel puțin niște aluzii în direcția modificării politicii monetare. La începutul lunii iunie BCE a dat primele indicii favorabile: riscurile de creștere pentru spațiul euro au fost compensate în mare măsură, a explicat Draghi în urmă cu șase săptămâni. De asemenea BCE a subliniat că este posibil să se adopte alte reduceri ale dobânzilor.

BCE încearcă de ani de zile să ajute conjunctura economică să își revină și să determine majorarea prețurilor utilizând infuzii de capital pe piață. Stabilitatea prețurilor este asigurată doar de o rată a inflației de aproximativ două procente, deci suficient de îndepărtată de pragul de 0%. Au trecut și vremurile unei rate a inflației apropiate de zero, astfel că, conjunctura economică din zona euro este ceva mai bună, iar presiunea asupra autorităților monetare pentru majorarea dobânzilor este într-o continuă creștere.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Draghi-haelt-am-Nullzins-Kurs-fest-article19946732.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 30