Draghi reduce dobânda cheie

3knr3955

Draghi reduce dobânda cheie
Se transformă cu totul neașteptat, Banca Centrală Europeană reduce rata dobânzii. În același timp, investitorii sunt acum în așteptare, neavând răbdare să comenteze față de decizia președintelui BCE. Va arunca el în joc măsuri de politică financiară împotriva tendințelor deflaționiste?

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus rata de referință la 0,05% pentru zona euro. Acest lucru a fost decis de către Consiliul Guvernatorilor, așa cum a declarat BCE. Astfel autoritățile monetare reacționează în fața unei inflații foarte scăzute. Rate scăzute ale dobânzii au tendința de a reduce costul împrumuturilor și a investițiilor și a stimula astfel economia. Iar acest lucru întărește apoi inflația.

În luna august scăderea prețurilor la energie a împins inflația în zona euro la 0,3%, cel mai mic nivel din octombrie 2009, valoarea este una cu mult sub ținta BCE de puțin sub două procente. În plus, performanța economică a țărilor a stagnat în zona euro în primăvara acestui an.

Inflația scăzută crește temerile privind deflația, spirala descendentă a prețurilor la toate grupele de produse. Companiile și consumatorii ar putea amâna apoi investițiile și achizițiile în speranța că se vor reduce și mai mult prețurile. Asta ar sufoca redresarea economică fragilă din Europa.

Mișcarea vine ca o surpriză. Majoritatea experților se așteptau ca în loc de o decizie privind rata dobânzii să se ia măsuri monetare suplimentare.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/EZB-senkt-Leitzins-article13548696.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1